main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 24 oktober 2024 — 13:20

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

De klimaatdoelen van het kabinet blijven overeind, zegt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) in het radioprogramma Sven op 1. Daarmee reageert ze op BBB-Kamerlid Henk Vermeer, die zegt dat zijn partij mogelijk de doelstellingen voor 2030 wil heronderhandelen.

“Ik werk op basis van de afspraken die we hebben gemaakt in het hoofdlijnenakkoord. De doelen die we hebben afgesproken staan. We gaan aan het werk om het te halen”, zegt Hermans (VVD).

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meldt donderdag dat het “heel erg onwaarschijnlijk” is dat het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 wordt gehaald. Voor BBB-Kamerlid Vermeer is het rapport van PBL “een signaal, een rood lampje op het dashboard”.

“Het dwingt ons tot een pitstop om te evalueren en de strategie te herzien, in plaats van rücksichtslos door te rijden met beleid dat duidelijk hapert in de uitvoering”, aldus Vermeer. Hij vindt het belangrijk dat maatregelen “haalbaar” zijn. Het huidige beleid is volgens hem te veel gericht op “snelle resultaten, terwijl structurele verandering een langere adem vraagt”.

Hermans benadrukt dat de plannen wat haar betreft niet ter discussie staan. “Nee, zeker niet. Dat doel voor 2030 staat. En het doel voor 2050 ook.” Het kabinet wil dat Nederland vanaf dat jaar klimaatneutraal is.

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

‘Overtuigd dat we doelen kunnen halen’

Ze voegt daaraan toe: “Het is niet een getal in de wet dat dit kabinet motiveert om hiermee aan de slag te zijn. Ik wil dit land beter doorgeven aan volgende generaties. Dat betekent schoner, onafhankelijk van regimes waar je niet afhankelijk van wil zijn en op een manier dat we er economisch sterker van worden.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De minister is optimistisch over het behalen van de doelen. “Er is al ongelooflijk veel gebeurd. Afgelopen jaar zijn we die magische grens van vijftig procent gebruikmaken van duurzame, schoon opgewekte energie gepasseerd. Dat is een prestatie van formaat. Zijn we er? Nee. Ben ik ervan overtuigd dat we het kunnen halen? Ja.”

Klimaatfonds

Hermans reageerde in het radioprogramma ook op het voorstel van het CDA om 5 miljard euro uit het Klimaatfonds te oormerken voor landbouw. Volgens Hermans kan dat niet, omdat het geld is gereserveerd voor kernenergie. Ze vindt dat collega-minister Femke Wiersma (Landbouw) met voorstellen moet komen om de opgave op landbouw het hoofd te bieden. “Dan gaan wij daarover in gesprek.”

Lees ook: 

Gemeenten delen geen bloemen meer uit wegens CO2-uitstoot: ‘Zijn een beetje doorgeslagen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer

PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel

De asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, lijkt van tafel. PVV en NSC zijn het hierover eens geworden. Er wordt op dit moment…

Lees meer