Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

De energieprijzen schieten omhoog, wat kun jij doen? ‘Verander ieder jaar van aanbieder’

Michiel van Renselaar

De klok gaat aankomend weekend een uurtje achteruit. Dat betekent dat niet alleen de donkere dagen, maar ook hogere energieprijzen een feit zijn. ''De trend van de laatste maanden is dat de prijzen voor stroom en gas stijgen'', zegt Ben Woldring, directeur van vergelijkingssite Gaslicht.com. Wat kun je het beste doen zodat de rekening binnen de perken blijft?

Waar het gemiddelde jaarbedrag voor energie in juli nog op 2.387 euro lag, zijn we volgens de grafiek van gaslicht.com nu 2.505 euro kwijt. ''Je weet nooit wanneer de prijzen stijgen of dalen. Het kan beide kanten opgaan, maar de kosten lopen nu weer op'', vertelt Woldring in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Vastzetten populairste optie

Nederlanders hoeven nog niet te vrezen voor rekeningen als in 2022-2023, toen de gasprijzen door de oorlog in Oekraïne drastisch stegen en mensen door zogenoemde energiearmoede de gekste capriolen moesten uithalen om warm te blijven. ''Maar de prijzen stijgen'', benadrukt hij nog eens.

Wie in de stress zit, doet er goed aan om de prijs nu vast te zetten. ''Dat is de populairste optie. 92 procent van de mensen kiest voor een periode van een jaar. Als je dat doet, heb je zeker voor de komende winterperiode. Ook als de prijzen door onrust stijgen.''

'Geen idee'

Presentatrice Fidan Ekiz, ook te gast in Goedemorgen Nederland, merkt op dat veel mensen geen idee hebben wat ze precies kunnen doen om te besparen op energie. ''Mijn moeder en haar vriendinnen in de Turkse gemeenschap bijvoorbeeld'', zegt ze.

Woldring reageert: ''Daar sla je de spijker op z'n kop. Ik zat laatst in een taxi en de chauffeur wist het ook niet. Er ging een wereld voor hem open toen ik hem vertelde dat je een welkomstvoordeel van een paarhonderd euro krijgt als je overstapt. Als je dat nou ieder jaar doet, heb je veel voordeel. Er is veel te winnen.''

Schepen

De expert vertelt dat de gasvoorraad in Nederland op dit moment voor 92 procent is gevuld. ''In die zin gaan we met een goedgevulde voorraad de winter in. Bij een hele koude winter kunnen we anderhalve maand op hetzelfde tempo vooruit. Daarna moeten er letterlijk schepen met vloeibaar gas uit het buitenland komen.''


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau