Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen
Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld in het radioprogramma Sven op 1. Volgens haar ondermijnt Den Haag op dit moment het eigen beleid. "Daar komt het wel op neer."
Onlangs werd bekend dat de Delta Rijn Corridor, een belangrijk pijpleidingsysteem voor onder meer waterstof en CO2, verder vertraging oploopt. Energieproducenten luidden vorige week in een brief aan de Tweede Kamer de noodklok. Deze nieuwe vertraging vormt een levensbedreigend risico voor de toekomst van waterstof in Nederland, zo stelden zij voorafgaand aan het Kamerdebat over groene groei.
Eén van de ondertekenaars was Uniper. "Op dit moment is het zo dat we niet verduurzamen en de industrie wegjagen. Dat is echt de allerduurste oplossing voor iedereen", zegt Rietveld. De topvrouw roept het kabinet op stappen te zetten. "Het waterstofnetwerk kan worden aangelegd."
Tekst gaat verder onder X.
Het voortbestaan van de elektriciteitscentrale van Uniper in Rotterdam staat op het spel, waarschuwt country chair @RietveldDyonne in @Sven_op_1. ‘Bedrijven als @UniperNieuws hebben geen goede plek in Nederland.' #WNL pic.twitter.com/iR1hKc4ci0
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) October 22, 2024
'Overheid saboteert eigen beleid'
Volgens Rietveld legt Den Haag de industrie "allerlei regels" op om te verduurzamen, terwijl het zelf geen stappen zet. "De politiek heeft de keuze gemaakt om verduurzaming te doen aan de hand van groene waterstof. Dan moet je zorgen dat het mogelijk is om de doelen te halen. Die mogelijkheid is er niet als je het netwerk niet aanlegt."
Hiermee saboteert de overheid het eigen beleid, verzucht Rietveld. "Daar komt het wel op neer. En dat terwijl de urgentie zo hoog is." De brief van de energieproducenten kreeg tijdens het debat weinig aandacht. "Ik heb er onvoldoende over gehoord."
Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
'Geen goede plek in Nederland'
Als Uniper niet snel een aansluiting voor waterstof krijgt, staat de toekomst van de energiecentrale in Rotterdam op het spel, waarschuwt Rietveld. "Het is een gegeven dat bedrijven als Uniper, bedrijven die heel veel expertise hebben in productie van energie, op dit moment geen goede plek hebben in Nederland."
Toch blijft Uniper zich inzetten om energie te leveren, zelfs met kolen. "Als dat moet, dan zal ik daar altijd mijn stinkende best voor doen. Maar kolen zijn niet de toekomst. Ik voer liever het gesprek over het alternatief."