main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 22 oktober 2024 — 14:27

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld in het radioprogramma Sven op 1. Volgens haar ondermijnt Den Haag op dit moment het eigen beleid. “Daar komt het wel op neer.”

Onlangs werd bekend dat de Delta Rijn Corridor, een belangrijk pijpleidingsysteem voor onder meer waterstof en CO2, verder vertraging oploopt. Energieproducenten luidden vorige week in een brief aan de Tweede Kamer de noodklok. Deze nieuwe vertraging vormt een levensbedreigend risico voor de toekomst van waterstof in Nederland, zo stelden zij voorafgaand aan het Kamerdebat over groene groei.

Eén van de ondertekenaars was Uniper. “Op dit moment is het zo dat we niet verduurzamen en de industrie wegjagen. Dat is echt de allerduurste oplossing voor iedereen”, zegt Rietveld. De topvrouw roept het kabinet op stappen te zetten. “Het waterstofnetwerk kan worden aangelegd.”

Tekst gaat verder onder X. 

‘Overheid saboteert eigen beleid’

Volgens Rietveld legt Den Haag de industrie “allerlei regels” op om te verduurzamen, terwijl het zelf geen stappen zet. “De politiek heeft de keuze gemaakt om verduurzaming te doen aan de hand van groene waterstof. Dan moet je zorgen dat het mogelijk is om de doelen te halen. Die mogelijkheid is er niet als je het netwerk niet aanlegt.”

Hiermee saboteert de overheid het eigen beleid, verzucht Rietveld. “Daar komt het wel op neer. En dat terwijl de urgentie zo hoog is.” De brief van de energieproducenten kreeg tijdens het debat weinig aandacht. “Ik heb er onvoldoende over gehoord.”

Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

‘Geen goede plek in Nederland’

Als Uniper niet snel een aansluiting voor waterstof krijgt, staat de toekomst van de energiecentrale in Rotterdam op het spel, waarschuwt Rietveld. “Het is een gegeven dat bedrijven als Uniper, bedrijven die heel veel expertise hebben in productie van energie, op dit moment geen goede plek hebben in Nederland.”

Toch blijft Uniper zich inzetten om energie te leveren, zelfs met kolen. “Als dat moet, dan zal ik daar altijd mijn stinkende best voor doen. Maar kolen zijn niet de toekomst. Ik voer liever het gesprek over het alternatief.”

Lees ook: 

Nederland mag van Brussel staatssteun geven voor hernieuwbare waterstoffabriek

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer