main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2024 — 12:06

Psychisch geweld wordt strafbaar: ‘Het wordt nog niet herkend’

Een op de drie vrouwen heeft er mee te maken. Psychisch geweld zoals intimideren, treiteren en vernederen. Het is nu op zichzelf nog niet strafbaar, maar daar wil staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie verandering in brengen.

“We hebben daar nu niet een aparte strafbaarstelling voor”, legt Coenradie uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben daar vorige week in de kamer over gesproken en daar heb ik deze aankondiging gedaan.”

‘Slag te winnen’

Omdat psychisch geweld vaak uitmondt in verder wangedrag of zelfs in moord, is het volgens deskundigen belangrijk daar beter tegen op te treden. “Psychisch geweld bestaat echt uit meerdere dingen en dat is helaas nog niet bij iedereen bekend”, weet Coenradie. “Daar hebben we echt nog wel een slag te winnen.”

Dat is bijvoorbeeld het isoleren van mensen die slachtoffer worden van psychisch geweld. “Het veelvuldig benaderen van je vrouw of van je ex met waar ze is of wat ze doet. Het opeisen dat ze antwoordt, dat ze bereikbaar is. Dat ze eigenlijk overal verslag van doet. Dat zijn van die rode vlaggen, zoals we dat noemen, die deel kunnen uitmaken van psychisch geweld.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Betere werkafspraken

“Het is ongelofelijk belangrijk dat bij politie, Veilig Thuis en OM de benodigde kennis is”, stipt Coenradie het belang aan. “We starten in januari met een pilot om te kijken hoe we nog betere werkafspraken kunnen maken tussen die organisaties. Het OM krijgt dan net iets meer handvaten om tot vervolging over te gaan.”

Psychisch geweld wordt nog niet voldoende herkend. Dus ook bij de politie, de trainingen die we geven, hebben we daar nu veel meer aandacht voor. Maar we kijken ook of organisaties niet na elkaar, maar ook met elkaar en gelijktijdig kunnen optrekken bij zo’n melding.”

Vrouwen worden niet serieus genomen

Vrouwen merken vaak niet serieus genomen te worden met meldingen bij officiële instanties. “Daar begint het mee”, zegt Coenradie. “Want het doet ook iets met de meldingsbereidheid van slachtoffers. De politie moet dat heel snel herkennen en ook de samenwerking zoeken met betreffende instanties.

Wanneer is er sprake van psychisch geweld? “Als dat heel waterdicht is, kan je als OM pas overgaan tot vervolging. Daar moet verbetering in komen. Die instanties moeten met elkaar ook veel beter gaan communiceren.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Coenradie geeft aan tevreden te zijn op het moment dat de meldingsbereidheid omhooggaat. “Tevreden ben ik op het moment dat ik zie dat de meldingsbereidheid omhooggaat. “Ik ben ook tevreden op het moment dat we tot meer vervolgingen kunnen overgaan. Dat doet ook recht aan waar slachtoffers mee zitten. En ook als we als maatschappij veel meer weet hebben van die rode vlaggen. Dat is nu gewoon nog niet bekend.”

Lees ook:

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

Door: Hans Stehouwer

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Noodwet of toch andere maatregelen? ‘Migratie blijft een onoplosbaar probleem’

Het kabinet wil deze week de knoop doorhakken: komt er een politiek compromis of wordt er toch een asielcrisis uitgeroepen? Hoe je het wendt of…

Lees meer

Gaat AI de politie helpen bij getuigenverklaringen? ‘We hopen over vijf jaar zover te zijn’

De politie in Nederland onderzoekt of AI ook kan worden ingezet bij fotoconfrontaties. In sommige gevallen wordt aan getuigen gevraagd of ze een verdachte herkennen…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer