Psychisch geweld wordt strafbaar: ‘Het wordt nog niet herkend’
Een op de drie vrouwen heeft er mee te maken. Psychisch geweld zoals intimideren, treiteren en vernederen. Het is nu op zichzelf nog niet strafbaar, maar daar wil staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie verandering in brengen.
"We hebben daar nu niet een aparte strafbaarstelling voor", legt Coenradie uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hebben daar vorige week in de kamer over gesproken en daar heb ik deze aankondiging gedaan."
'Slag te winnen'
Omdat psychisch geweld vaak uitmondt in verder wangedrag of zelfs in moord, is het volgens deskundigen belangrijk daar beter tegen op te treden. "Psychisch geweld bestaat echt uit meerdere dingen en dat is helaas nog niet bij iedereen bekend", weet Coenradie. "Daar hebben we echt nog wel een slag te winnen."
Dat is bijvoorbeeld het isoleren van mensen die slachtoffer worden van psychisch geweld. "Het veelvuldig benaderen van je vrouw of van je ex met waar ze is of wat ze doet. Het opeisen dat ze antwoordt, dat ze bereikbaar is. Dat ze eigenlijk overal verslag van doet. Dat zijn van die rode vlaggen, zoals we dat noemen, die deel kunnen uitmaken van psychisch geweld."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Betere werkafspraken
"Het is ongelofelijk belangrijk dat bij politie, Veilig Thuis en OM de benodigde kennis is", stipt Coenradie het belang aan. "We starten in januari met een pilot om te kijken hoe we nog betere werkafspraken kunnen maken tussen die organisaties. Het OM krijgt dan net iets meer handvaten om tot vervolging over te gaan."
Psychisch geweld wordt nog niet voldoende herkend. Dus ook bij de politie, de trainingen die we geven, hebben we daar nu veel meer aandacht voor. Maar we kijken ook of organisaties niet na elkaar, maar ook met elkaar en gelijktijdig kunnen optrekken bij zo'n melding."
Vrouwen worden niet serieus genomen
Vrouwen merken vaak niet serieus genomen te worden met meldingen bij officiële instanties. "Daar begint het mee", zegt Coenradie. "Want het doet ook iets met de meldingsbereidheid van slachtoffers. De politie moet dat heel snel herkennen en ook de samenwerking zoeken met betreffende instanties.
Wanneer is er sprake van psychisch geweld? "Als dat heel waterdicht is, kan je als OM pas overgaan tot vervolging. Daar moet verbetering in komen. Die instanties moeten met elkaar ook veel beter gaan communiceren."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Coenradie geeft aan tevreden te zijn op het moment dat de meldingsbereidheid omhooggaat. "Tevreden ben ik op het moment dat ik zie dat de meldingsbereidheid omhooggaat. "Ik ben ook tevreden op het moment dat we tot meer vervolgingen kunnen overgaan. Dat doet ook recht aan waar slachtoffers mee zitten. En ook als we als maatschappij veel meer weet hebben van die rode vlaggen. Dat is nu gewoon nog niet bekend."