main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2024 — 15:30

Mediacode Koningshuis onnodig? ‘Ik heb nog nooit in de bosjes gelegen’

Sinds 2005 moeten journalisten en verslaggevers zich aan de mediacode houden om de persoonlijke levenssfeer van het Koningshuis te beschermen. Koningshuisdeskundige Justine Marcella is van mening dat de mediacode geschrapt kan worden.

“Het is een eenzijdig opgelegd iets”, benadrukt Marcella in Goedemorgen Nederland. “We hebben het niet hoeven tekenen. Het was geen verdrag, geen wederzijdse consensus. Ik ben van mening dat het eigenlijk niet nodig is. We hebben daar gewoon de rechter voor. Die toetst of wij de privacy schenden. Tegelijkertijd denk ik: het wordt te moeilijk om te handhaven.”

Duizend euro boete

Aan de hand van een recent voorbeeld licht de Koninklijk Huis-journalist de huidige werking van de mediacode toe. “Stel: ik laat nu een hele leuke foto zien die onlangs is gemaakt op de verjaardag van de moeder van koningin Máxima. Daar wordt koningin Máxima letterlijk door haar gezin en haar broers opgetild. In eerste instantie word je dan gebeld door de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze kunnen dan zeggen dat je niet meer welkom bent op de tweejaarlijkse fotosessies.”

“Dat is te overkomen, want je kan zo beeld ergens anders aankopen. Maar als zij zeggen: dit kan echt niet, Nieuwe Revu heeft bijvoorbeeld lang geleden prinses Amalia gefotografeerd op het hockeyveld. Die hebben daar een boete voor gekregen. Maar dat viel ook mee, duizend euro geloof ik.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Buitenlandse media

“Ik denk dat-ie sowieso – ook op het paleis – een beetje onderin de la ligt”, luidt een ander bezwaar van Marcella. “Omdat iedereen recht op privacy heeft, ook de koning. Alleen heeft de Hoge Raad wel geoordeeld dat als je veel in de spotlights staat, je bent een BN’er of je bent de koning, dan moet je iets meer dulden dan wanneer je dat niet hebt. Ik zie dat het steeds moeilijker wordt om die privacy te beschermen, want ik mag die foto niet op mijn Instagram plaatsen.”

“Tegen iemand uit Argentinië of Spanje kunnen ze heel weinig doen. Ik ben steeds meer toegewezen op buitenlandse media en dat vind ik niet helemaal kloppen naar onze eigen Nederlandse media. Ze hebben echt schijt in het buitenland en ik denk dat we in Nederland niet moeten denken dat we op de Britse pers lijken. We hebben allemaal nog dat beeld voor ons van prinses Diana, waar natuurlijk de media de schuld van kreeg.”

“Ik heb nog nooit in de bosjes gelegen. Je ziet bij het Britse koningshuis: er wordt wel op ze gejaagd, maar soms geven ze ook een krentje. Maar bijvoorbeeld ook de Zweedse familie die de kerstboom aan het versieren is. In Nederland wil de koning vooral dat er inhoudelijk wordt gesproken.”

Lees ook:

‘De Britse monarchie is ontwricht’, zegt koningshuisdeskundige over zieke King Charles

Door: Hans Stehouwer

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer