main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2024 — 12:52

Forse kritiek op vroegpensioendeal: ‘Veel te veel mensen gaan hier gebruik van maken’

Deskundigen uiten forse kritiek op de vroegpensioendeal. De afspraken die werkgevers, vakbonden en politiek hierover hebben gemaakt kunnen leiden tot een flinke kostenpost, omdat ze bang zijn dat veel te veel mensen hier gebruik van gaan maken. Dat meldt De Telegraaf.

De deal zorgt ervoor dat mensen met zware beroepen ook in de toekomst eerder kunnen stoppen met werken. Bovendien wordt het vroegpensioen verhoogd, zodat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken. Er is 15.000 euro per jaar gereserveerd, maar daar zit ook direct de zorg.

Hebben deze afspraken wel zin?

“Ik ben blij dat we eruit zijn en dat de polder nog steeds in staat is om oplossingen te bedenken, een overeenstemming te bereiken en daarmee de samenleving vooruit te helpen”, zei minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Eddy van Hijum (NSC) nadat de vroegpensioendeal was beklonken.

Veel vakbonden legden de afgelopen tijd het werk neer, omdat mensen met zware beroepen na 2025 geen recht meer zouden hebben op het eerder stoppen van hun werkzaamheden.

Politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen twijfelt hoe effectief de afspraken van de minister zijn in de praktijk. Als het maximum van 15.000 euro is behaald, zullen er ongetwijfeld werknemers zijn die ook afspreken dat zij een zwaar beroep hebben. “Dan krijg je er veel te veel. Hebben deze afspraken dan wel zin?”, vraagt hij zich hardop af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Prijzige deal

Deskundigen zijn bang dat de deal wel eens heel prijzig kan uitpakken. “Ze hebben een waarde afgesproken van 15.000 euro. Een aantal mensen per jaar mag hier gebruik van maken. Alleen moet nog gekozen worden wat wel en niet onder zware beroepen valt”, aldus Van Groningen.

De overheid gaat daar zelf geen lijst van maken, maar met cao-onderhandelingen gaan werkgevers en vakbonden dit onderling afspreken. “Deskundigen zeggen dat bij iedere cao-onderhandeling de vakbonden de vroegpensioendeal eruit proberen te slepen.”

Lees ook:

Ook medewerkers bibliotheek gebruiken regeling voor vroegpensioen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer

Sandra moest maanden na nachtelijke aanval nog de dader aanwijzen: ‘Herkenningskans gaat achteruit’

In 2010 werd onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel aangevallen op straat. Een angstaanjagend moment, waar ze gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Maanden later werd haar…

Lees meer

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Noodwet of toch andere maatregelen? ‘Migratie blijft een onoplosbaar probleem’

Het kabinet wil deze week de knoop doorhakken: komt er een politiek compromis of wordt er toch een asielcrisis uitgeroepen? Hoe je het wendt of…

Lees meer