Noodwet of toch andere maatregelen? ‘Migratie blijft een onoplosbaar probleem’
Het kabinet wil deze week de knoop doorhakken: komt er een politiek compromis of wordt er toch een asielcrisis uitgeroepen? Hoe je het wendt of keert, het asieldebat blijft 'een onoplosbaar probleem', vindt Job Cohen, oud-staatssecretaris van Asiel.
Cohen was als staatssecretaris ten tijde van het tweede kabinet-Kok (Paars II) verantwoordelijk voor de huidige Vreemdelingenwet. Die wet rolde in 2000 binnen een paar weken van de persen om, in de woorden van Cohen destijds, 'de asielinstroom behapbaar te houden'. De wet stond bekend als 'de strengste asielwetgeving tot nu toe'. "Ik heb altijd gezegd dat de aanpak streng maar rechtvaardig moest zijn. Ik sta daar nog steeds achter", aldus Cohen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Luister de podcast:
Tot Cohens wet, konden asielzoekers in Nederland eindeloos procederen tot ze zo lang in Nederland waren dat hun alsnog de vergunning werd verleend. Onder de wet van Cohen werd asiel alleen verleend als mensen echt hadden moeten vluchten. Dat besluit, of iemand erkend werd als vluchteling, werd zo spoedig mogelijk genomen en er was slechts één keer de mogelijkheid om er bezwaar tegen te maken. Mensen die niet erkend waren, konden geen beroep doen op de rechten van de Nederlandse verzorgingsstaat, met uitzondering van onderwijs en medische zorg. De nieuwe regels werden destijds als uiterst streng gezien.
Migratie
Maar of het daadwerkelijk de kern van het probleem oplost, betwijfelt Cohen. "Migratie is een onoplosbaar probleem en dat komt omdat er veel belangen bij betrokken zijn die allemaal te begrijpen zijn. Voor wie kies je dan?" Cohen verwijst hierbij naar de vluchteling die eindelijk een veilige haven gevonden denkt te hebben, de buurt die niet zit te wachten op nieuwe bewoners van buiten en een overbelast sociaal stelsel waarbij medewerkers omkomen in het werk doordat het aantal mensen maar blijft stijgen.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Deze week beslist het kabinet of er nog strengere wetgeving gaat komen. De PVV wil koste wat kost de instroom naar beneden brengen - via een noodwet - iets waar onder meer de Kamers fel op tegen zijn. Toch is nog altijd onduidelijk hoe de wetgeving er inhoudelijk gaat uitzien, dus of de Vreemdelingenwet van Cohen daadwerkelijk wordt voorbijgestreefd in 'strengheid', is nog maar de vraag.