Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’
De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in mei nog leek dat dit geen probleem zou worden, zijn we nu weggezakt tot plek negen. Tech-ondernemer Ben van der Burg begrijpt wel waarom. "Dat komt doordat wij niet inzien dat we op de lange termijn een goede competitieve samenleving nodig hebben."
Econoom Mathijs Bouwman schrijft in Het Financieele Dagblad dat de daling onder meer komt doordat Nederland slecht scoort op bijvoorbeeld belastingbeleid en globalisering. Daarnaast staat ons land minder open voor ideeën uit het buitenland en ook de 'verslechtering van het waardenstelsel van de maatschappij' draagt bij aan de daling van onze concurrentiepositie.
Verkeerde bezuinigingen
"Er gaat een miljard minder naar onderwijs en het Groeifonds met 6,8 miljard euro wordt afgeschaft. Wij vinden dat minder belangrijk, want we zijn met andere dingen bezig", reageert Van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het kabinet komt volgens de tech-ondernemer vooral met woorden, maar niet met daden over de brug. "In het hoofdlijnenakkoord staat dat we drie procent van ons bbp aan research en development (R&D) uitgeven. Wij zitten al jaren op 2.2 procent. Iedereen snapt dat we met al die tekorten en andere bezuinigingen die drie procent niet gaan halen."
'Wij investeren te weinig'
Een ander voorbeeld dat de tech-ondernemer noemt is de mogelijkheid voor bedrijven en particulieren om gunstig te investeren in startups. "Dat blijft gewoon heel lastig. In Engeland krijg je een belastingvoordeel als je investeert in startups", vertelt Van der Burg. "Mensen gaan investeren en daardoor zijn ze uiteindelijk beter af. En wij? Het is allemaal knieperig en kneuterig. Wij investeren te weinig erin."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Het gebrek aan investeringen in de toekomst is een zorgelijke ontwikkeling, vindt Van der Burg. Hij vertelt dat het huidige kabinet vooral zijn pijlen mikt op de kortetermijnoplossingen, maar de problemen die op langere termijn opdoemen leggen ze naast zich neer. "Wil je in de toekomst nog in de file kunnen staan, dan moet je als land zorgen dat het economisch goed gaat en innovatief bent. Je investeert niet in infrastructuur, niet in allerlei nieuwe technologieën. We lopen verschrikkelijk achter met AI."