Rijbewijs halen kost meer knaken dan ooit, minder jongeren beginnen met lessen
Het aantal jongeren met een rijbewijs is al jaren aan het dalen. Met name sinds de coronapandemie zijn er minder jongeren 'aan het lessen'. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Van de 3 miljoen mensen tussen de 18 en 30 jaar oud heeft 61 procent een rijbewijs. Dat was altijd 65 procent. Bij jongeren tot 20 jaar is het totale aantal zelfs met 14 procent gedaald ten opzichte van 2019: van 223.000 naar 196.000.
De daling heeft te maken met verschillende factoren. Eén van de belangrijkste is de prijs. De prijs van een uur lessen kost gemiddeld 58,24 euro. In 2021 was de gemiddelde prijs van een rijles nog 47,30 euro. Dat is een stijging van 23 procent.
Door de stijgende inflatie en het tijdelijk wegvallen van de basisbeurs was er voor veel jongeren 'geen beginnen aan' om ook nog eens één tot twee lessen in de week te bekostigen.
Geen rijbewijs nodig?
Wat daarentegen ook meespeelt, is dat veel jongeren geen rijbewijs nodig hebben. Met name in de Randstad heeft een auto vaak geen meerwaarde ten opzichte van het openbaar vervoer. Delen van steden zijn makkelijk te bereiken met de tram, metro of bus. Daarnaast: "Werkgevers kijken tegenwoordig vaker naar mogelijkheden om het OV volledig te vergoeden. Dat geldt niet altijd voor de gereden snelwegkilometers", aldus FNV Jong.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
Maar voor jongeren in het buitengebied is het een heel ander verhaal, waarschuwt vertrouwenspersoon van LTO Noord Gaby de Ruiter. "Als je buiten de grote stad woont moet je wel je rijbewijs halen, want je komt niet veel verder", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En daarmee wordt meteen weer 'de kloof' tussen stad en platteland zichtbaar, waarbij de bewoners van de gebieden buiten de Randstad benadeeld worden.