main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 17:22

Rijbewijs halen kost meer knaken dan ooit, minder jongeren beginnen met lessen

Het aantal jongeren met een rijbewijs is al jaren aan het dalen. Met name sinds de coronapandemie zijn er minder jongeren ‘aan het lessen’. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Van de 3 miljoen mensen tussen de 18 en 30 jaar oud heeft 61 procent een rijbewijs. Dat was altijd 65 procent. Bij jongeren tot 20 jaar is het totale aantal zelfs met 14 procent gedaald ten opzichte van 2019: van 223.000 naar 196.000.

De daling heeft te maken met verschillende factoren. Eén van de belangrijkste is de prijs. De prijs van een uur lessen kost gemiddeld 58,24 euro. In 2021 was de gemiddelde prijs van een rijles nog 47,30 euro. Dat is een stijging van 23 procent.

Door de stijgende inflatie en het tijdelijk wegvallen van de basisbeurs was er voor veel jongeren ‘geen beginnen aan’ om ook nog eens één tot twee lessen in de week te bekostigen.

Geen rijbewijs nodig?

Wat daarentegen ook meespeelt, is dat veel jongeren geen rijbewijs nodig hebben. Met name in de Randstad heeft een auto vaak geen meerwaarde ten opzichte van het openbaar vervoer. Delen van steden zijn makkelijk te bereiken met de tram, metro of bus. Daarnaast: “Werkgevers kijken tegenwoordig vaker naar mogelijkheden om het OV volledig te vergoeden. Dat geldt niet altijd voor de gereden snelwegkilometers”, aldus FNV Jong.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Maar voor jongeren in het buitengebied is het een heel ander verhaal, waarschuwt vertrouwenspersoon van LTO Noord Gaby de Ruiter. “Als je buiten de grote stad woont moet je wel je rijbewijs halen, want je komt niet veel verder”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En daarmee wordt meteen weer ‘de kloof’ tussen stad en platteland zichtbaar, waarbij de bewoners van de gebieden buiten de Randstad benadeeld worden.

Lees meer:

Verbazing over verplichte rijles voor ouderen: ‘Jonger persoon komt weg met een boete’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer