main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 13:42

PVV-minister Faber verkoopt nu vooral luchtkastelen: PVV en NSC opnieuw om tafel over asielwetgeving

Vooralsnog lijkt ‘het strengste asielbeleid ooit’ te bestaan uit luchtkastelen, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. “Reken maar dat Geert Wilders het vervelend vindt dat kiezers het idee krijgen dat de PVV in de regering niets voor elkaar krijgt.”

Het gesteggel rond asiel duurt inmiddels al maanden. De Winther sprak donderdagavond met een bewindspersoon die zei: “De energie wordt toegetrokken naar het onderwerp asiel en al het andere lijkt van minder of geen belang”.

PVV krijgt niets voor elkaar in de regering

Het wachten is vooral op PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. De route om asielcrisis uit te roepen om zo crisiswetgeving mogelijk te maken, wordt momenteel geblokkeerd door coalitiepartner NSC. Volgens De Winther voelt PVV-leider Wilders zich in het hemd gezet door zijn coalitiepartner.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte.

Wilders zal onbetwist balen van de gang van zaken, denkt De Winther. Helemaal omdat de PVV in de meest recente peilingen van Maurice de Hond zetels verliest. “Reken maar dat hij het vervelend vindt dat kiezers het idee krijgen dat de PVV in de regering niets voor elkaar krijgt. Tot nu toe worden mensen in het land zoet gehouden door luchtballonnen en spectaculaire ideeën aan te kondigen, zoals opvang in Oeganda.”

“Dan hebben mensen misschien het idee dat er iets gebeurt, maar de resultaten van die ideeën zijn pas over járen als dit kabinet er niet meer zit”, zegt De Winther.

Spoedwet wel een optie?

Het idee was dat minister Faber met een onderbouwing zou komen voor noodwetgeving. Met een noodprocedure zouden de Eerste en Tweede Kamer de wet pas achteraf moeten keuren. De Winther: “We zitten inmiddels al lang niet meer op het spoor van dat noodplan. We zitten op het spoor van een spoedwet. Dat is eigenlijk gewone wetgeving die door de Kamers van het parlement moeten.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

Wilders gaat vandaag opnieuw om de tafel met tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven en premier Dick Schoof. “Om te zien of ze het eens kunnen worden om via de spoedroute strenger asielbeleid voor elkaar te krijgen. Dat is een breuk met het Hoofdlijnenakkoord. Dat betekent dat Wilders, die met veel pijn en moeite een noodwet heeft uitonderhandeld, een hoge prijs zal vragen.”

Lees ook:

Kabinet amateuristisch, zegt Wouter de Winther: ‘Men doet maar wat, alsof ze met stage bezig zijn’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer