main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 10:53

Kabinet amateuristisch, zegt Wouter de Winther: ‘Men doet maar wat, alsof ze met stage bezig zijn’

Het kabinet straalt amateurisme uit. Dat is de harde conclusie van politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. “Het is alsof ze met een stage bezig zijn en elke dag fouten mogen maken.” Hij weet bovendien te melden dat premier Dick Schoof lager op het lijstje stond dan werd gedacht.

De Winther loopt al twintig jaar mee in Den Haag, maar volgens hem ging het er nooit zo chaotisch aan toe als nu. “Je denkt iedere week: nu hebben we het ergste wel gehad”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar wat er nu met Oeganda gebeurt, is weer een nieuw voorbeeld.”

‘Men doet maar wat’

Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) meldde woensdag vanuit Oeganda dat het kabinet de mogelijkheid wil verkennen om door Nederland afgewezen asielzoekers in Oeganda op te vangen. Premier Schoof liet een dag later weten dat het ging om een idee dat nog uitgewerkt moet worden. Klever heeft in het Oost-Afrikaanse land gesprekken gevoerd “en op basis daarvan is het idee naar buiten gekomen”, is het enige dat Schoof erover kwijt wilde.

“Het is een idee. Het is niet eens door de ministerraad besproken”, verzucht De Winther. “Het staat ministers vrij om ideeën aan te dragen, maar dit is niet eens de portefeuille van Klever. Minister Faber van Asiel gaat hierover. Je hebt iedere week het idee: men doet maar wat voor de bühne, om daadkracht te veinzen.”

Bovendien is het laakbaar om samen te werken met Oeganda, vindt hij. “Liesje Schreinemacher (VVD), de voorganger van Klever, heeft nog heel harde noten gekraakt over Oeganda, omdat ze een wet hebben aangenomen waarmee homo’s uiteindelijk vermoord kunnen worden. Dan denk je: is dat een land waar je als Nederland mee in zee wil gaan?”

‘Alsof ze met een soort stage bezig zijn’

De Winther erkent dat fouten maken niet vreemd is voor een kabinet met nieuwe partijen. “Je moet ook de oppositie met enige scepsis bekijken. Ze doen er alles aan om deze zaak van de rails te brengen en kwalificeren alles als totale gekte. Maar we zien té veel incidenten.”

Sterker nog, het kabinet straalt volgens De Winther amateurisme uit. “Dat is het. We zien ministers dingen roepen, zonder dat ze zich voldoende bewust zijn van de zwaarte en verantwoordelijkheid van hun ambt, om vervolgens de woorden weer in te trekken. Alsof ze met een soort stage bezig zijn en elke dag fouten mogen maken.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Het gevolg is dat het kabinet kiezers in de kou laat staan. “Uiteindelijk zijn mensen naar de stembus gegaan om politici naar Den Haag te sturen om resultaten te boeken. We horen veel ideeën, plannen en wensdenken, maar zien weinig resultaat.”

Schoof lager op lijstje

Ondertussen is de ministerraad die vandaag zou plaatsvinden verplaatst naar maandag, omdat premier Schoof in Brussel blijft slapen na zijn eerste Eurotop. “Schoof is er niet gerust op dat het zonder hem goed zou verlopen.” Hij had de ministerraad ook kunnen overlaten aan zijn vicepremiers, maar dat doet hij dus niet. “Het zegt veel over de bemensing van dit kabinet.”

De Telegraaf meldde eerder dat Schoof de zesde naam op het lijstje was van beoogde premiers, maar De Winther is ter ore gekomen dat hij nog lager in de pikorde stond. “Ik heb mij laten vertellen door mensen die nauw betrokken waren bij de formatie en weten wie er benaderd zijn, dat dat er veel meer waren dan de zes waar wij vanuit gingen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Er werd geopperd: het waren er wel achttien. Nou, laat het er vijftien zijn. Het geeft aan dat veel meer mensen nee hebben gezegd, tegen de politieke samenstelling, maar ook tegen de bemensing”, aldus De Winther.

Lees ook: 

MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer