main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Eline Vedder (CDA).
Sven op 1 - 18 oktober 2024 — 13:53

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1. “De omvang van de veestapel gaat sowieso krimpen”, aldus Vedder. Dat is volgens haar nodig om alle afspraken na te komen.

Vedder vindt het “onverstandig” om dat niet te benoemen. “Je kunt er niet omheen dat een van de oplossingen is dat er minder dieren komen. Mijn overtuiging is dat je daar als overheid verantwoordelijkheid in neemt en dat je dat op een verstandige, warme manier doet.” Over het huidige kabinet zegt Vedder dat het lijkt alsof er aan struisvogelpolitiek wordt gedaan. “De kop weer opnieuw in het zand te steken, wat ertoe leidt dat we uiteindelijk afstevenen op een koude sanering.”

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Botsing met Van der Plas

De kritiek die Vedder heeft op het kabinet, leidde tot een gepikeerde reactie van Caroline van der Plas (BBB) tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer deze week. Daarbij kwam het tot een harde aanvaring tussen Van der Plas en Vedder. Denkend aan de schrijnende situatie op haar eigen boerderij in Drenthe, werd Vedder geëmotioneerd. Dit had te maken met de gevolgen van het mestbeleid. Nederland is sinds kort zijn uitzonderingspositie in Brussel kwijt, waardoor veel boeren met een mestoverschot zitten.

Tekst gaat verder onder de X. 

Bij Sven op 1 verduidelijkt Vedder waarom de interruptie van Van der Plas haar persoonlijk raakte. “Ik moest terugdenken aan hoe ik iets meer dan een jaar geleden nog tussen mijn koeien stond en realiseerde ik me ineens dat onze koeien er over een jaar waarschijnlijk niet meer zijn.”

Vanwege de mestcrisis zijn er al tien koeien verdwenen op de boerderij van Vedder. Ze verwacht volgend jaar volledig met de boerderij te moeten stoppen. De boerderij zit al vierhonderd jaar in de familie, waar nu dus een einde aan dreigt te komen.

‘Stap achteruit’

Met haar kritiek op het huidige kabinet, verwijst Vedder naar de realiteit dat minister Femke Wiersma de plannen van het vorige kabinet “in de prullenbak heeft gegooid”. Hier gaat het vooral om het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarbij ruim 24 miljard was gereserveerd voor de verduurzaming van de landbouwsector. Ondanks het verdwijnen van dit geld blijven de doelstellingen om de uitstoot van de landbouwsector te verminderen overeind.

Dat uitgerekend een BBB-minister verantwoordelijk is voor deze situatie, wekte veel verbazing bij Vedder. “Ik vroeg me maandenlang af of ik te dom was om het strategische masterplan daarachter niet te doorzien. Maar dit is een stap achteruit.”

Tekst gaat verder onder de X. 

Om te voorkomen dat veel boerenbedrijven acuut in de problemen komen, deed Vedder samen met GroenLinks-PvdA en ChristenUnie een voorstel om 5 van de 9,5 miljard die het kabinet extra in het klimaatfonds heeft gestopt, te reserveren voor de landbouwsector. Dit geld moet worden geïnvesteerd in innovatie, nieuwe verdienmodellen, extensivering, of het uitkopen van boeren die geen perspectief voor hun bedrijf zien en willen stoppen.

Tegelijkertijd steek Vedder ook de hand in eigen boezem. Het CDA was jaren aan de macht en heeft daarin een hand gehad in het managen van de mest- en stikstofcrises. “Het is ons niet gelukt te voorkomen dat we op hetzelfde punt staan.”

Lees ook: 

Eline Vedder (CDA): BBB houdt oplossing voor boeren tegen uit angst voor gezichtsverlies

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer