main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 18 oktober 2024 — 21:36

Advocaten Donny M. aan het woord: ‘Hij is slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem’

Donny M. is geen monster, maar slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem. Dat zei advocate Sjanneke de Crom tijdens de laatste zittingsdag in het strafproces tegen M. “Voor een falend zorgsysteem zijn meer mensen verantwoordelijk, maar die zitten hier niet in het beklaagdenbankje.”

De advocaten van Donny M., die in 2022 de toen negenjarige Gino op gruwelijke wijze van het leven beroofde, stonden aan het begin van hun pleidooi stil bij het immense verdriet van de nabestaanden. Ze onderstreepten te beseffen dat wat ze gingen zeggen bijna niemand wilde horen.

‘Het eist zijn tol’

Bas Dingemanse, misdaadverslaggever bij De Limburger, was aanwezig in de rechtszaal. “Het was intens en emotioneel zwaar beladen. Dat eist zijn tol.” De oudste zus Kelly heeft er op voorhand voor gekozen niet in de zaal te zitten. “De advocaten van Donny M. gingen dingen zeggen die vervelend zijn voor ze. Ze wilde daar op haar eigen manier mee omgaan. Daarom heeft ze het vanuit een aparte zaal gevolgd”, zegt hij in de bonuspodcast van Het Misdaadbureau.

De nabestaanden en vrienden hebben tijdens het pleidooi van de advocaten van Donny M. “schamper gelachen, gezucht en gesteund”, zag Dingemanse. “De vrienden zijn aangesproken door de aanwezige politie dat ze even moesten ‘dimmen’. Ook advocaten moeten de ruimte krijgen om hun werk te doen.” Meerdere familieleden en vrienden droegen tijdens de zitting zwarte T-shirts met een foto van Gino erop en de tekst: ‘Justice for Gino’.

Luister hier naar de bonuspodcast van Het Misdaadbureau over de zaak Donny M.:

‘Absurd hoge strafeis’

Afgelopen woensdag hoorde Donny M. het Openbaar Ministerie 28 jaar cel tegen hem eisen inclusief tbs met dwangverpleging. Raadsman Maikel Horsch beklaagde zich vandaag over de “absurd” hoge strafeis. “Hij heeft geen enkel moment het vooropgezet plan gehad Gino van het leven te beroven.” Ze vinden dat er sprake was van een “plotselinge hevige gemoedsbeweging, persoonlijkheidsproblematiek en te weinig besef van de gevolgen van zijn daden”.

Het OM wil dat de tbs-behandeling pas begint na het uitzitten van zijn celstraf. Normaal gesproken wordt daar na ongeveer een derde van de straf al mee begonnen. “De psycholoog die hem heeft onderzocht, stelde vorig jaar dat bij een eerdere start van de behandeling de kans van slagen hoger is. En het OM erkent zelf ook dat behandeling hard nodig is”, verdedigde advocate De Crom de strafeis.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Woede en gehuil ging door merg en been’

Op 1 juni 2022 verdween Gino uit een speeltuin in Kerkrade. Drie dagen later werd hij dood aangetroffen in Geleen, niet ver van het huis van Donny M. Hij had de politie in een eerder stadium verteld waar het lichaam lag, toen het DNA-spoor naar hem leidde.

De zussen van Gino hebben op de slotdag van de zitting gebruikgemaakt van hun spreekrecht. “De woede en het gehuil ging door merg en been”, zegt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel, die ook bij de zitting aanwezig was. “Ze spraken ook over hun overleden moeder, die aan een gebroken hart is overleden.”

De zussen keken Donny M. in de ogen aan terwijl ze hun woorden uitspraken. “Donny M. heeft zijn stoel omgedraaid, wat nabestaanden ook wilden. Ze wilden hem recht in de ogen kunnen aankijken”, zegt Van den Heuvel. “Hij keek toen gespannen, maar tegelijkertijd ook vlak. Het viel mij op dat hij weinig gezichtsexpressie had.”

‘Had nooit mogen gebeuren’

De laatste woorden die Donny M. sprak waren woorden van spijt. “Het besef dat ik een onschuldige jongen van 9 dit kan aandoen, een jongen die nog een heel leven voor zich had. Het besef dat ik niet alleen het leven van Gino heb afgenomen, maar ook van zijn familie. Dit had nooit mogen gebeuren.”

De uitspraak in de zaak vindt plaats op 27 november.

Lees ook:

Verdachte moord Gino (9) spreekt in rechtszaal: nooit gedacht ‘wat ben ik aan het doen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Welke plichten heb je als getuige?

Stel, je fiets naar huis of je loopt naar je auto en voor je ogen wordt iemand beroofd. Je ziet hoe de dader toeslaat en…

Lees meer

Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer