EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister
De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1. Om de afhankelijkheid van bijvoorbeeld China te verkleinen, zijn miljardeninvesteringen nodig.
De Europese Unie is een economische macht, maar het benutten van deze kracht voor geopolitieke doeleinden is nog een uitdaging. "De vraag is: kun je die economische macht inzetten om geopolitieke doelstellingen te bereiken? Dat lukt nog niet erg," zegt De Bruijn. Zo hebben sancties volgens hem vaak niet het gewenste effect.
Steeds vaker gaan stemmen op dat Brussel zich meer zou moeten mengen op het wereldtoneel. Om dat mogelijk te maken, zouden lidstaten minder afhankelijk moeten worden van met name China. "Binnen de EU zie je dat een land als Duitsland enorm afhankelijk is van de economische relatie met China. Als je je minder afhankelijk wil maken van China, betekent dat onmiddellijk minder welvaart."
Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
'Nederland en Duitsland staan niet te springen'
De EU heeft in de afgelopen periode al pogingen ondernomen om minder afhankelijk te worden van grote mogendheden, vertelt De Bruijn. Zo pleit Mario Draghi, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), in een recent rapport voor aanzienlijke investeringen ter waarde van 800 miljard euro om de welvaart in Europa te waarborgen.
Die investeringen zouden de Europese markt moeten beschermen en zijn volgens De Bruijn vergelijkbaar met investeringen die de Amerikaanse president Joe Biden eerder deed. Maar een stap in die richting betekent ook dat EU-lidstaten, waaronder Nederland, banden met China zien verslechteren.
"Daar staan weer heel veel Europese landen niet onmiddellijk om te springen. Zeker Duitsland niet, maar ook Nederland niet", zegt De Bruijn. "Bovendien is De Europese Unie een vredesproject. Dat staat haaks op het idee 'wij gaan een grote rol spelen op het wereldtoneel'."
Als de EU wel voor die koers kiest, "moet je de bereidheid hebben om de rekening te betalen", aldus De Bruijn.