main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 17 oktober 2024 — 15:28

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1. Om de afhankelijkheid van bijvoorbeeld China te verkleinen, zijn miljardeninvesteringen nodig.

De Europese Unie is een economische macht, maar het benutten van deze kracht voor geopolitieke doeleinden is nog een uitdaging. “De vraag is: kun je die economische macht inzetten om geopolitieke doelstellingen te bereiken? Dat lukt nog niet erg,” zegt De Bruijn. Zo hebben sancties volgens hem vaak niet het gewenste effect.

Steeds vaker gaan stemmen op dat Brussel zich meer zou moeten mengen op het wereldtoneel. Om dat mogelijk te maken, zouden lidstaten minder afhankelijk moeten worden van met name China. “Binnen de EU zie je dat een land als Duitsland enorm afhankelijk is van de economische relatie met China. Als je je minder afhankelijk wil maken van China, betekent dat onmiddellijk minder welvaart.”

Luister deze uitzending nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

‘Nederland en Duitsland staan niet te springen’

De EU heeft in de afgelopen periode al pogingen ondernomen om minder afhankelijk te worden van grote mogendheden, vertelt De Bruijn. Zo pleit Mario Draghi, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), in een recent rapport voor aanzienlijke investeringen ter waarde van 800 miljard euro om de welvaart in Europa te waarborgen.

Die investeringen zouden de Europese markt moeten beschermen en zijn volgens De Bruijn vergelijkbaar met investeringen die de Amerikaanse president Joe Biden eerder deed. Maar een stap in die richting betekent ook dat EU-lidstaten, waaronder Nederland, banden met China zien verslechteren.

“Daar staan weer heel veel Europese landen niet onmiddellijk om te springen. Zeker Duitsland niet, maar ook Nederland niet”, zegt De Bruijn. “Bovendien is De Europese Unie een vredesproject. Dat staat haaks op het idee ‘wij gaan een grote rol spelen op het wereldtoneel’.”

Als de EU wel voor die koers kiest, “moet je de bereidheid hebben om de rekening te betalen”, aldus De Bruijn.

Lees ook: 

VVD-Europarlementariër Malik Azmani pleit voor asielhubs: ‘Terugkeer is een groot probleem’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer

Zorgorganisaties worstelen met controleren van werknemers: ‘VOG’s zijn te vervalsen’

Wie bij de ene zorgorganisatie wordt weggestuurd omdat hij of zij heeft gestolen van een cliënt, kan bij de volgende organisatie makkelijk weer aan de…

Lees meer