Aantal voetbalincidenten slinkt: ‘Niet alleen focussen op rotte appels’
Het aantal incidenten rond wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal is voor het tweede jaar op rij afgenomen. Vorig seizoen waren er volgens de politie 616 incidenten in en rond stadions, een seizoen eerder vonden 725 incidenten plaats. Voetbalovertreders kregen relatief vaker een celstraf opgelegd en moesten vaker voor de rechter verschijnen.
"Voetbalgeweld en hooliganisme is natuurlijk wel echt een probleem", weet Tim Versnel, wethouder Werk & Inkomen in Rotterdam, te vertellen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zeker ook bij ons in de stad. We hebben nog steeds elk jaar een Klassieker zonder uitpubliek, omdat dat helaas echt niet anders kan. Ik weet niet of een strengere aanpak nodig is, maar het is wel belangrijk dat voetbalclubs de baas zijn over wat er in hun eigen stadion gebeurt. Je ziet dat dat in het verleden bij Feyenoord wel een issue is geweest. Waardoor de harde kern toch vrij spel lijkt te hebben over wat er achter de schermen gebeurt. En dat is natuurlijk echt niet goed."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
KNVB-directeur Marianne van Leeuwen liet in De Telegraaf optekenen dat het 'niet alleen maar kommer en kwel is'. "Het is namelijk ook zo dat voetbal enorm verbroedert, dat moeten we niet vergeten", aldus Van Leeuwen. "Het gaat helemaal niet zo slecht. 2023/24 is het tweede seizoen op rij waarin het aantal incidenten verder daalde, dus laten we vooral ook niet te veel het negatieve benoemen."
'Er is onwijze verbroedering'
"Daar heeft ze natuurlijk ook echt gelijk in", vindt Versnel. "Ik zit regelmatig in De Kuip. Dat zijn geweldige uren die je met elkaar doorbrengt als Rotterdammers. Er wordt veel gezongen. Er is onwijze verbroedering, kameraadschap. Ook in de te weinige keren dat Feyenoord kampioen werd de afgelopen twintig jaar, is dat zo'n uitbarsting van naastenliefde, van Rotterdammerschap. Dat doet heel veel met een samenleving. Dus het is inderdaad belangrijk dat we dat ook niet vergeten."
Vooral in de Eredivisie waren er volgens de politie minder ongeregeldheden en ook bij Europese wedstrijden was er een daling. In de Keuken Kampioen Divisie (KKD) was er juist een lichte stijging. Ook was er bij KKD-wedstrijden meer politie-inzet nodig dan in andere jaren. Een verklaring zou kunnen zijn dat er vorig jaar meer relatief grote clubs met een grote achterban in de eerste divisie speelden, zegt de politie.
Malik Azmani, fractievoorzitter van de VVD in het Europees Parlement, is geboren in Heerenveen en bracht in het verleden geregeld bezoek aan het Abe Lenstra Stadion. "Ik kwam daar vroeger wel, dat klopt. Het was altijd een hele gezellige en gemoedelijke club. Daar staat Heerenveen ook bekend om. Dus het heeft deels ook wel met cultuur te maken. Ik ben er het helemaal mee eens: we moeten niet alleen focussen op die rotte appels, die het voor andere mensen verpesten."