main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2024 — 11:25

Libanon gaat gebukt onder bombardementen: ‘Het was een paar dagen rustig, maar het is weer begonnen’

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen trok de afgelopen weken door Libanon, waar hij in gesprek ging met de lokale bevolking over de impact van de oorlog met Israël. “De angst dat de oorlog maanden, misschien wel een jaar zal duren, groeit met de dag.”

De bombardementen uit Israël zijn veelal gericht op zuidelijke delen van Beiroet en andere strategische locaties. Het is niet alleen de fysieke vernietiging, maar ook de angst en onzekerheid die mensen in hun greep houdt. “Ik zag net dat er weer gebombardeerd is op de zuidelijke wijk van Beiroet”, vertelt Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daar is heel veel met de grond gelijk gemaakt, complete flatgebouwen.”

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet worden vaak gebombardeerd vanwege de aanwezigheid van Hezbollah, een militante beweging die door Israël als een belangrijke vijand wordt gezien. Toch wonen er in deze wijken ook veel burgers die niets met Hezbollah te maken hebben, zegt Melissen.

Uitzichtloosheid

“Tot mijn verbazing wordt er ook gebombardeerd op plekken waarvan je denkt: hey, waarom is dat?” Zo was er onlangs een bombardement op een Christelijk dorp, vertelt hij. Soms blijkt dat er alsnog een connectie is met Hezbollah, of verschuilen daar door Israël gezochte personen, maar ook vaak blijft het onduidelijk.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde dat als Libanon niks doet tegen Hezbollah, het land eindigt als Gaza. Die woorden resoneren diep in Libanon. “Er is uitzichtloosheid. Mensen weten niet goed wat ze moeten doen met hun leven,” zegt de oorlogsverslaggever. “De angst dat de oorlog maanden, misschien wel een jaar zal duren, groeit met de dag.”

‘Hezbollah krijgt flinke klappen’

In tegenstelling tot het conflict in 2006, toen er vrij snel diplomatieke bewegingen op gang kwamen, lijkt er nu weinig ruimte voor onderhandeling. Melissen herinnert zich de vorige oorlog nog goed. “Er zat een andere premier in Israël en er was een andere voorgeschiedenis. Je zag dat er vrij snel werd gewerkt aan een oplossing. Een oplossing die Israël ook wilde.”

Nu is dat anders. Israël ziet kansen om Hezbollah, dat aanzienlijke klappen heeft gehad, verder te verzwakken. “Ze hebben gezien dat Hezbollah flinke klappen krijgt, het leiderschap is weg. Israël ziet kansen.” Zo werd onlangs Hassan Nasrallah uitgeschakeld. Hij gold als de belangrijkste generaal van Hezbollah.

‘Nieuwe vijanden staan op’

De grote vraag die boven de oorlog hangt, is wat het uiteindelijke doel is van Israël en Netanyahu. “Je kan wel zeggen ‘ik wil Hamas en Hezbollah helemaal vernietigen’, maar we weten dat dat uiteindelijk niet gaat gebeuren en er door deze ellende nieuwe vijanden zullen opstaan.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Even leek het erop dat de Verenigde Staten aandrongen op een wapenstilstand, of in ieder geval een tijdelijk staakt-het-vuren. “Maar zeker na de dood van Nasrallah hebben de Amerikanen hun handen eraf getrokken”, zegt Melissen. “Ze hebben nog wel aan Israël gevraagd: kun je de bombardementen op Beiroet verkleinen? Het was een paar dagen rustiger, maar nu is het weer begonnen.”

Lees ook: 

Vooral angst in Libanon: ‘Ook weinig vreugde onder Hezbollah-aanhang’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer