Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamala Harris roept zwarte mannen op om op haar te stemmen: ‘Identiteitspolitiek nieuwe normaal’

Rick Hartkamp

Met slechts twee punten verschil tussen Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump is de strijd om de Oval Office spannender dan ooit. Harris gaat drie weken voor de verkiezingen met 50 procent van de stemmen aan kop in de peilingen, terwijl Trump haar in de nek hijgt met 48 procent. Het campagneteam van Harris gooit alles in de strijd om groepen voor zich te winnen.

Harris roept zwarte mannen op X op om op haar te stemmen, omdat "zwarte mensen een president verdienen die hun leven wil verbeteren". Volgens Amerikakenner Willem Post moet ze deze weg wel inslaan, omdat "onder witte kiezers, met name witte mannen op het platteland, Trump hoog scoort". Hardcore identiteitspolitiek is steeds normaler geworden, zegt Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is een etalage vol kiezersgroepen. Harris zal naast zwarte mannen ook meer vrouwen moeten aanspreken."

In september stond Harris nog op 51 procent en Trump op 46 procent. Trump heeft de achterstand van vijf punten inmiddels flink verkleind. Het zorgt voor onrust bij de Democraten, omdat de nipte voorsprong mogelijk niet genoeg is. Vanavond zit Harris daarom in 'het hol van de leeuw' bij Fox News. "Ze geeft opeens veel interviews, waar ze iets eerder mee had moeten beginnen. Er is lichte paniek bij de adviseurs van Harris."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

'Geen één poster van Harris gezien'

Post peilde in Amerika de stemming en kwam tot de conclusie dat Trump er beter voorstaat dan Harris. "In Philadelphia, een grote stad in de staat Pennsylvania, één van de swing states, kwam ik in buurten waar je geen één poster van Harris zag. Terwijl ze het juist van de stad moet hebben, omdat het platteland voor Trump kiest."

De lokale bevolking geeft aan dat ze geen posters met de naam Harris durven op te hangen omdat ze bang zijn voor Trump-aanhangers, vertelt Post. "Andersom is dat ook zo. Amerikanen zeggen unaniem: wij praten op feestjes of verjaardagen niet meer over politiek. Opa gaat met zijn kleindochter op de vuist. Dat is toch heel treurig voor de belangrijkste democratie in de wereld."

Kiesmannen het belangrijkst

Pennsylvania is een 'must-win' voor beide presidentskandidaten. "Omdat deze staat meer kiesmannen oplevert. Je moet niet landelijk kijken, maar alles is per staat op 5 november", legt Post uit. Wie de meeste stemmen in een staat haalt, wint alle kiesmannen. Californië heeft er 54, maar andere staten hebben er slechts een handjevol.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Pennsylvania heeft er negentien. "Dat telt natuurlijk wel. Er zijn 538 kiesmannen in totaal. Als je de helft plus één wint, ben je de nieuwe president van Amerika. Zonder Pennsylvania zal het voor Harris heel moeilijk worden."

Post mocht ook langs de deuren met campagneteams. "Je ziet de kandidaten gesprekken aan de deur voeren. De meeste Democratische stemmers geven aan dat ze Harris niet zo goed kennen, terwijl Trump een naamsbekendheid van 100 procent heeft." Voor Harris is dat slechts 70 procent. "Het zijn nog maar twee weken en zes dagen. Het is voor haar een race tegen de klok."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau