Kabinetscrisis dreigt door asielvraagstuk: ‘Andere opties dan noodwet zijn bespreekbaar’
Asielminister Marjolein Faber (PVV) legt deze week de laatste hand aan een gedragen motivering voor haar omstreden noodwet. Coalitiepartij NSC heeft al aangegeven niet met de wet in te willen stemmen. Premier Dick Schoof probeert als verbinder op te treden. "Als ze hier niet uitkomen, hebben we een kabinetscrisis", zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Schoof sprak gisteren met NSC en PVV. "Niet alleen de noodwet is ter sprake gekomen, maar ook andere opties." De gesprekken waren "constructief", liet een woordvoerder van Schoof weten. "Een deal lijkt in de maak. De PVV zal wellicht moeten accepteren dat Fabers noodwet er niet komt", zegt Van Viegen. Als dat het geval is, wil de partij van Geert Wilders er iets voor terug. "De details daarover zijn nog niet duidelijk."
Gekozen route niet helder
Asiel was hét onderwerp van de PVV tijdens de verkiezingscampagne. "Maar het kan zo niet verder", zegt Van Viegen. "NSC wil gewoon niet instemmen met de noodwet. Er moet iets anders gebeuren op het gebied van asiel. Daar zijn de partijen het over eens, maar welke route gekozen wordt, is nog steeds niet helder. Eerst leek de deur naar andere routes helemaal dicht, maar die staat nu wel degelijk op een kier."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Er schijnt al een document te liggen waarin de dragende motivering is opgenomen. De stukken zouden de ministerraad volgende week maandag ontvangen, maar toen ze aangaven het eerder in te willen zien, hield Faber dat tegen. "Ze is wantrouwig en bang dat er gelekt wordt."
Er zijn al veel twijfels over of de gedragen motivering voldoende is om de noodwet in te zetten. "En wanneer de Raad van State ernaar kijkt, is de kans groot dat zij negatief zullen adviseren." Als de dragende motivering wel wordt gevonden, kan de noodwet er alsnog komen, zegt Van Viegen.
Steun voor noodwet brokkelt af
Faber heeft vorige week in Luxemburg aan haar Europese collega's aangegeven een opt-out voor asiel te willen. Dit deed ze nadat de Eerste Kamer een motie aannam waarin werd gevraagd om een alternatief voor de noodwet. Tijdens de vergadering gaven Europese landen, ook landen die een streng asielbeleid voeren, aan een opt-out geen verstandig idee te vinden.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
De vergadering vond plaats in aanloop naar een EU-top later deze week, waarin het vooral zal gaan over het terugkeerbeleid van migranten. Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een nieuwe wet, omdat de migratie-aanpak van EU-landen nu niet goed op elkaar is afgestemd. Door juist nu voor een opt-out te kiezen, wordt Nederland "het lachertje van Europa", waarschuwde CDA-partijleider Henri Bontenbal eerder in Café Kockelmann.
'Drie maanden chaos gezien'
D66-leider Rob Jetten zou het 'triest' vinden als het kabinet opnieuw valt op asiel. "Zeker als je met zulke grote beloftes aan deze coalitie bent begonnen. We hebben drie maanden alleen maar chaos gezien, met verschrikkelijke debatten. Kom gewoon met een fatsoenlijke wet waarin je de strenge asielmaatregelen voorlegt."
De val van kabinet-Rutte IV had volgens Jetten niet gehoeven. "Er lag een vrij stevig pakket aan asielmaatregelen. Ik had daarom verwacht dat dit kabinet van het eerste moment met concrete voorstellen zou komen."
Faber is vooral bezig met "proefballonnetjes", zegt de D66-partijleider. "Zoals borden plaatsen bij asielzoekerscentra. Daar gaat niets mee worden opgelost. In plaats van al die ruzies, had het kabinet beter tijd en energie kunnen steken in fatsoenlijke wetten."