main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 oktober 2024 — 10:38

Kabinetscrisis dreigt door asielvraagstuk: ‘Andere opties dan noodwet zijn bespreekbaar’

Asielminister Marjolein Faber (PVV) legt deze week de laatste hand aan een gedragen motivering voor haar omstreden noodwet. Coalitiepartij NSC heeft al aangegeven niet met de wet in te willen stemmen. Premier Dick Schoof probeert als verbinder op te treden. “Als ze hier niet uitkomen, hebben we een kabinetscrisis”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Schoof sprak gisteren met NSC en PVV. “Niet alleen de noodwet is ter sprake gekomen, maar ook andere opties.” De gesprekken waren “constructief”, liet een woordvoerder van Schoof weten. “Een deal lijkt in de maak. De PVV zal wellicht moeten accepteren dat Fabers noodwet er niet komt”, zegt Van Viegen. Als dat het geval is, wil de partij van Geert Wilders er iets voor terug. “De details daarover zijn nog niet duidelijk.”

Gekozen route niet helder

Asiel was hét onderwerp van de PVV tijdens de verkiezingscampagne. “Maar het kan zo niet verder”, zegt Van Viegen. “NSC wil gewoon niet instemmen met de noodwet. Er moet iets anders gebeuren op het gebied van asiel. Daar zijn de partijen het over eens, maar welke route gekozen wordt, is nog steeds niet helder. Eerst leek de deur naar andere routes helemaal dicht, maar die staat nu wel degelijk op een kier.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Er schijnt al een document te liggen waarin de dragende motivering is opgenomen. De stukken zouden de ministerraad volgende week maandag ontvangen, maar toen ze aangaven het eerder in te willen zien, hield Faber dat tegen. “Ze is wantrouwig en bang dat er gelekt wordt.”

Er zijn al veel twijfels over of de gedragen motivering voldoende is om de noodwet in te zetten. “En wanneer de Raad van State ernaar kijkt, is de kans groot dat zij negatief zullen adviseren.” Als de dragende motivering wel wordt gevonden, kan de noodwet er alsnog komen, zegt Van Viegen.

Steun voor noodwet brokkelt af

Faber heeft vorige week in Luxemburg aan haar Europese collega’s aangegeven een opt-out voor asiel te willen. Dit deed ze nadat de Eerste Kamer een motie aannam waarin werd gevraagd om een alternatief voor de noodwet. Tijdens de vergadering gaven Europese landen, ook landen die een streng asielbeleid voeren, aan een opt-out geen verstandig idee te vinden.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

De vergadering vond plaats in aanloop naar een EU-top later deze week, waarin het vooral zal gaan over het terugkeerbeleid van migranten. Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een nieuwe wet, omdat de migratie-aanpak van EU-landen nu niet goed op elkaar is afgestemd. Door juist nu voor een opt-out te kiezen, wordt Nederland “het lachertje van Europa”, waarschuwde CDA-partijleider Henri Bontenbal eerder in Café Kockelmann.

‘Drie maanden chaos gezien’

D66-leider Rob Jetten zou het ‘triest’ vinden als het kabinet opnieuw valt op asiel. “Zeker als je met zulke grote beloftes aan deze coalitie bent begonnen. We hebben drie maanden alleen maar chaos gezien, met verschrikkelijke debatten. Kom gewoon met een fatsoenlijke wet waarin je de strenge asielmaatregelen voorlegt.”

De val van kabinet-Rutte IV had volgens Jetten niet gehoeven. “Er lag een vrij stevig pakket aan asielmaatregelen. Ik had daarom verwacht dat dit kabinet van het eerste moment met concrete voorstellen zou komen.”

Faber is vooral bezig met “proefballonnetjes”, zegt de D66-partijleider. “Zoals borden plaatsen bij asielzoekerscentra. Daar gaat niets mee worden opgelost. In plaats van al die ruzies, had het kabinet beter tijd en energie kunnen steken in fatsoenlijke wetten.”

Lees ook:

Asielminister Faber vraagt om opt-out na afbrokkelen steun: ‘Ze loopt weer tegen een muur aan’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer

Thuiszorghulp beroofde Sophie’s dementerende moeder van sieraden: ‘Het bloed zonk weg uit mijn hoofd’

Thuiszorgmedewerker Sharda N. moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat zij meerdere cliënten had beroofd. Eén van van die cliënten was de inmiddels overleden moeder…

Lees meer

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer