Jetten (D66) wil Hongarije tijdelijk uit Schengen zetten uit angst voor Russische spionage
D66 en CDA vinden dat Hongarije tijdelijk moet worden geschorst uit het Schengengebied, de zone in Europa waarbinnen mensen vrij kunnen reizen. De partijen maken zich zorgen over Russische spionage, vertelt D66-leider Rob Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens Jetten komen Russen via Hongarije eenvoudig de Europese Unie binnen. "Er zijn de afgelopen tijd al een paar honderd Russen via Hongarije de EU binnengekomen. Het zijn illegale migranten die hier aan het werk gaan. Vaak is het werk dat ze doen fout werk, namelijk het bespioneren van Europa. Daarmee is onze veiligheid in het geding."
D66 en CDA hopen een Kamermeerderheid van hun voorstel te overtuigen, zodat premier Dick Schoof de opdracht krijgt om de schorsing van Hongarije te bepleiten bij zijn Europese collega's. "Viktor Orbán (premier Hongarije, red.) is tegen de Europese wil in met Poetin gaan praten, heeft meerdere keren de steun voor Oekraïne heeft geblokkeerd en nu zet hij de deuren open voor illegale Russen. Op een gegeven moment moeten daar consequenties aan zitten."
'Gaat om Europese veiligheid'
Jetten vindt het "absoluut" nodig om stappen te ondernemen tegen Hongarije. "Dit gaat uiteindelijk om de Europese veiligheid. Je moet als één blok reageren tegen de Russische dreiging. Als Hongarije iedere keer dat Europese blok doorbreekt, dan moet je als Europa daartegen optreden."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Jetten houdt van het vrije verkeer van personen en goederen binnen de EU hoog in het vaandel, maar vindt dat het belang van veiligheid voorgaat. "Het vrije verkeer van mensen en goederen is één van de grootste dingen die we in Europa voor elkaar hebben gekregen. Het feit dat D66 en het CDA dat nu samen voorstellen, laat zien hoe serieus we hierop zijn. Als één land misbruik maakt van vrij verkeer ten koste van de rest van Europa, dan moet je dat land kunnen aanpakken."
Sinds het Schengenverdrag is getekend in 1985 is het overigens nog nooit voorgekomen dat een land is geschorst uit de vrijreizenzone.
'Schoof kan door in traditie Rutte'
Politiek verslaggever Tessa van Viegen van WNL vraagt zich af hoe de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB op het voorstel zullen reageren. "VVD en NSC lieten zich in het verleden kritisch uit over Hongarije en maken zich ook grote zorgen over spionage. In die zin zou je denken dat zij zich wellicht achter dit voorstel kunnen scharen."
Ze vraagt zich af of het verstandig is om Schoof met deze boodschap op pad te sturen, omdat de aankomende EU-top voor de premier één van zijn eerste is. "Ik denk dat die vraag wel voor zal liggen binnen de coalitie. En ik vraag mij af of dit voorstel de banden met Hongarije niet nog verder verslechtert."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Volgens Jetten kan Schoof deze strenge boodschap prima overbrengen. "Rutte was de afgelopen jaren heel duidelijk in wat hij vond van de wijze waarop Orbán in Hongarije de vrijheid van de pers aan banden legt, over hoe hij omgaat met allerlei minderheden en ook over de houding van Hongarije ten opzichte van Rusland en Oekraïne. In die zin kan Schoof met de strenge aanpak die wij voorstellen door in de traditie van Rutte."