main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 15 oktober 2024 — 13:39

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare tendensen”, zegt Brekelmans in Sven op 1.

Het aantal spionagepogingen bij kritische infrastructuur in Duitsland is “zorgwekkend hoog”, luiden inlichtingendiensten de noodklok. Russische cyberaanvallen in West-Europa zijn steeds vaker aan de orde van de dag, maar Rusland schuwt ook geen fysieke sabotage.

In juli vatte een pakket in een DHL-distributiecentrum in Leipzig vlam. Het was de bedoeling dat het pakketje in het vliegtuig zou afgaan, zegt de baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Thomas Haldenwang. Het incident is nu pas bekendgemaakt.

Brekelmans gaat niet in op specifieke voorbeelden in Nederland. “Ik wil graag transparant zijn, maar daarmee maken we onze eigen bronnen bekender. Dat willen wij juist afschermen, om zo veel mogelijk te weten te komen over wat Rusland allemaal in petto heeft.”

Activiteit neemt toe

De minister onderstreept dat de activiteit van Russische inlichtingendiensten, plus daaraan gelieerde groepen, toeneemt in verschillende Europese landen. “Op zowel digitaal en fysiek vlak. Het is een campagne van Rusland om Westerse landen te ontwrichten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het netwerk en modus operandi van Russische geheime diensten is historisch geworteld, ziet Brekelmans. “Maar ze maken soms ook gebruik van nieuwe cellen en eenheden, met name op het digitale domein.” Kortom, Rusland ontwikkelt zich ook. “Het is niet meer zoals de traditionele spionnen die we kennen.”

Aanval op NAVO-bondgenoten reëel?

Bij een aanval op NAVO-bondgenoten kan artikel 5 geactiveerd worden, waarin staat dat een aanval op één lidstaat een aanval op alle lidstaten is. De Duitsers spreken hun zorg uit dat eind van dit decennium de Russische oorlogssterkte zo groot kan zijn, dat een oorlog met de NAVO heel reëel is.

“We moeten er alles aan doen om dat voorkomen. We moeten zodanig sterk zijn dat Poetin het niet in zijn hoofd haalt om een vinger naar de NAVO uit te steken”, benadrukt Brekelmans. “De toename van militaire productie doen ze om in staat te zijn de NAVO aan te vallen.”

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast:

Hongarije uit Schengen?

D66-leider Rob Jetten gaf eerder in Goedemorgen Nederland aan dat hij Hongarije tijdelijk uit het Schengengebied wil zetten, uit angst voor Russische spionage. Via het land, waar Viktor Orbán met de scepter zwaait, komen Russen gemakkelijk de Europese Unie binnen. “Het zijn illegale migranten die hier aan het werk gaan. Vaak is het werk dat ze doen fout werk, namelijk het bespioneren van Europa. Daarmee is onze veiligheid in het geding”, zei Jetten daarover.

Brekelmans reageert: “De Europese Commissie kijkt of Hongarije zich aan de Schengenregels houdt. Op het moment dat dit niet zo is, is het aan de Commissie om in te grijpen. Dat is de eerste stap. Als Hongarije de deur openzet, staat de deur naar de hele Schengenzone open. Ik wil geen Russische spionnen in Europa.”

Lees ook:

Jetten (D66) wil Hongarije tijdelijk uit Schengen zetten uit angst voor Russische spionage

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Thuiszorghulp beroofde Sophie’s dementerende moeder van sieraden: ‘Het bloed zonk weg uit mijn hoofd’

Thuiszorgmedewerker Sharda N. moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat zij meerdere cliënten had beroofd. Eén van van die cliënten was de inmiddels overleden moeder…

Lees meer

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer