Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?
Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer mensen hun spaargeld in het buitenland stallen. De afgelopen vier jaar steeg het spaargeld van Nederlanders dat op buitenlandse rekeningen staat al van vier naar vijftien miljard euro.
"Dat is nog steeds maar 2,5 procent van het totaal. We doen het nog heel weinig, maar het is wel enorm toegenomen", zegt journalist van Het Financieele Dagblad Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In Nederland is de rente op spaargeld bij Nederlandse banken laag, waar buitenlandse banken hogere rentes geven. "Mensen kijken naar een betere deal."
'Interessant met veel spaargeld'
De rente is lang heel laag geweest, waardoor spaarders vrijwel niets erbij kregen op hun spaarrekening. "Dat gold voor zowat alle landen. De rente die de Europese Centrale Bank toen vaststelde was op gegeven moment zelfs negatief." Kortom, waar het verschil toen minimaal was, kan het verschil nu enorm oplopen. "In Nederland krijg je nu 1,5 procent rente op je spaargeld. Op een buitenlandse rekening kan dat 3,3 procent zijn. Als je veel spaargeld hebt, is dat interessant."
Dijkman legt uit dat de ECB niet de spaarrente bepaalt. "Het is slechts één van de factoren, er is geen één-op-één relatie. In Nederland hebben we veel spaargeld, wat we bij de drie grootste banken stallen. Zij kunnen minder makkelijk hun rente verhogen, zeggen ze, omdat wanneer je over de hele grote zak spaargeld de rente moet verhogen, dat veel geld kost."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De andere kant van de balans zijn de hypotheken, die lang vaststaan. "Daar heb je niet opeens een hoge rente op. Dan gaat het businessmodel door elkaar." Buitenlandse banken hebben hier minder last van. "In Duitsland hebben veel meer hypotheken een variabele rente. Die staan niet voor 30 jaar voor een lage rente vast, maar dat varieert veel meer."
Te weinig concurrentie
De Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder die zich richt op concurrentie in Nederland, zegt dat er te weinig concurrentie tussen de drie Nederlandse banken is. "Je hebt er drie, die de hele markt in handen heeft."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Dijkman benadrukt geen financiële adviezen te geven. "Je moet helemaal zelf weten of je je geld op buitenlandse banken zet. Het is iets meer gedoe, dat is waarom mensen vaak blijven zitten. Ze vertrouwen hun eigen bank en weten wat ze hebben."