Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’
De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de hoop een parel te bemachtigen. Maar zijn de Levi's spijkerbroek, het seventies kastje of die ene LP nog wel koopjes?
Maar liefst 83 procent van de millennials koopt wel eens iets tweedehands. De helft doet dit (mede) vanwege het lagere prijskaartje. ''Toch zijn de prijzen wel omhoog gegaan'', weet vintage influencer Roosmarijn Koster, die gedreven is in het vinden van verborgen schatten. ''Tweedehands en vintage zijn populairder geworden. Kringloopwinkels begrijpen dat ze meer kunnen vragen, omdat er meer mensen komen. Ik snap dat ze daarin meegaan. Daarbij zijn de kosten voor zo'n kringloop ook gestegen'', vertelt ze.
Jaren '90
Toch ben je tweedehands altijd goedkoper uit, zegt Roosmarijn. ''Kijk naar deze bloempot, qua vorm en kleur heel jaren 90, maar het kan in een moderne inrichting ook mooi staan. Hij kost 3,99 euro. Je bent veel meer kwijt als je deze nieuw had gekocht.''
Econoom Dirk Mulder sluit zich hierbij aan. ''Tweedehands is zeker nog een koopje, maar we zullen meer moeten zoeken'', vertelt hij vanaf het Amsterdamse Waterlooplein. ''Er zullen ook bedrijven zijn die gebruikmaken van de populariteit van vintage en daarom de prijs omhoog gooien.''
Mulder blijft erbij dat vintage wel een koopje is, maar we zullen meer tijd en energie moeten stoppen in de zoektocht.
Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in hun jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger? Tanja Kok zoekt het uit. Kijk deze uitzending nu terug via NPO Start.