main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 11:29

Mogelijk ook foto’s buitgemaakt bij hack politie: onrust binnen korps

Mogelijk zijn ook foto’s of afbeeldingen, die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, buitgemaakt bij de recente hack. “Voor collega’s in heimelijke functies is het heel erg slecht dat dit heeft kunnen gebeuren”, zegt hoofdagent Lieke Hester, bekend van het programma Bureau Burgwallen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is niet 100 procent zeker dat er foto’s zijn prijsgemaakt en het zou bij slechts een deel van de politiemensen het geval zijn, meldt de politie woensdag. Korpschef Janny Knol heeft de politiemensen al geïnformeerd.

“Mijn foto is toch all over the place, dus mij maakt het niet zoveel uit”, zegt hoofdagent in Amsterdam en auteur Hester over de hack. “Maar het is zeker voor collega’s in heimelijke functies heel erg slecht dat dit heeft kunnen gebeuren. Zij moeten grote jongens aanhouden, die mogelijk rancuneus zijn.”

Eerder deze maand werd al bekend dat het zeer waarschijnlijk een ander land is dat achter de politiehack zit. Dit zeiden de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Contactgegevens zijn hierbij buitgemaakt, dus onder meer namen, mailadressen en telefoonnummers.

Het land dat mogelijk achter de hack zit, is overigens niet genoemd. De AIVD en MIVD waarschuwen al langer voor cyberaanvallen vanuit andere landen, bijvoorbeeld China, Iran en Rusland.

Onrust

De hack leidt tot onrust binnen het korps, vertelt Hester. “Er is al heel veel haat en agressie en we worden gedoxt.” Bij doxing worden opzettelijk delen van persoonsgegevens gedeeld. Vaak gebeurt dat op basis van foto’s en video’s op internet. “Ik ben ook gedoxt. Ze zijn achter mijn adres gekomen en hebben voor mijn deur gestaan.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Vreemden liepen rond haar huis. “Ze hebben mij waarschijnlijk in de gaten gehouden. Dat is heel erg naar. Ik hou een groot deel van mijn privéleven uit mijn social media en boeken. Als je ervoor kiest om iets privé te houden, moet het privé blijven.”

Duizend meldingen

Inmiddels hebben ruim duizend politiemedewerkers hun zorgen geuit over de hack bij een meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen, meldt een woordvoerder van de korpsleiding.

“Volgens mij zijn ze achter de schermen heel hard bezig”, zegt Hester. “Maar dat doet niets af aan wat er gebeurd is. Als je foto of naam op straat ligt, ligt het op straat.”

Lees ook: 

Ruim duizend politiemedewerkers uitten zorgen over hack

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer