Kritiek op politievloggers onterecht: ‘Mensen denken dat ik niks nuttigs doe’
Hoofdagent van het Amsterdamse Bureau Burgwallen Lieke Hester schrijft in haar tweede boek Het wordt ook steeds gekker opnieuw over haar ervaringen bij de politie. Naast schrijven vlogt ze ook over haar werk. Die vlogs vallen niet bij iedereen in de smaak. "Beter houden ze zich bezig met andere belangrijkere zaken", reageert een man in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Hester wil met haar boek en acties vooral het rauwe deel van haar werk bij de politie tonen. "Zonder politiek blauw sausje, maar met alle gore, spannende, saaie en leuke details", vertelt ze.
"Er wordt soms gescholden en ik doe dingen verkeerd. Er zit grove humor in, wat ik met schaamrood op de kaken heb opgeschreven, maar waar ik wel van vind dat het leuk is om mee te lezen", vertelt Hester. "Ik hoop dat iedereen die het boek leest meekijkt alsof die meedraait in een dienst. Maar ook een stuk in mijn hart en hoofd."
'Mensen oordelen op een klein stukje'
Niet iedereen is enthousiast over de politievloggers op sociale media. "Er is al een tekort aan politiemensen en handhavers en dan gaan ze dat soort dingen doen. Beter houden ze zich bezig met andere belangrijkere zaken", klinkt het. Of: "Ze zijn publiciteitsgek en willen opvallen. In dat uniform val je al genoeg op".
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Hester snapt de reacties goed. "Maar deze mensen oordelen op een klein stukje. Ik film bijvoorbeeld een kort stukje in de auto, maar daarna stop ik de telefoon in mijn zak, vangen we de boef, en deze story gaat pas twee tot tien uur later online. Mensen denken dat ik niks nuttigs meer doe voor de maatschappij."
Gelukkig ontvangt Hester ook positieve berichten. "Je laat toch de mens zien achter de agent", vertelt een man. "Mensen zien een heel andere kant. Ook het positieve wat het brengt. Mensen durven hun verhaal bij mij of mijn collega's kwijt of vragen om advies."