main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 14:50

Kritiek op politievloggers onterecht: ‘Mensen denken dat ik niks nuttigs doe’

Hoofdagent van het Amsterdamse Bureau Burgwallen Lieke Hester schrijft in haar tweede boek Het wordt ook steeds gekker opnieuw over haar ervaringen bij de politie. Naast schrijven vlogt ze ook over haar werk. Die vlogs vallen niet bij iedereen in de smaak. “Beter houden ze zich bezig met andere belangrijkere zaken”, reageert een man in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hester wil met haar boek en acties vooral het rauwe deel van haar werk bij de politie tonen. “Zonder politiek blauw sausje, maar met alle gore, spannende, saaie en leuke details”, vertelt ze.

“Er wordt soms gescholden en ik doe dingen verkeerd. Er zit grove humor in, wat ik met schaamrood op de kaken heb opgeschreven, maar waar ik wel van vind dat het leuk is om mee te lezen”, vertelt Hester. “Ik hoop dat iedereen die het boek leest meekijkt alsof die meedraait in een dienst. Maar ook een stuk in mijn hart en hoofd.”

‘Mensen oordelen op een klein stukje’

Niet iedereen is enthousiast over de politievloggers op sociale media. “Er is al een tekort aan politiemensen en handhavers en dan gaan ze dat soort dingen doen. Beter houden ze zich bezig met andere belangrijkere zaken”, klinkt het. Of: “Ze zijn publiciteitsgek en willen opvallen. In dat uniform val je al genoeg op”.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Hester snapt de reacties goed. “Maar deze mensen oordelen op een klein stukje. Ik film bijvoorbeeld een kort stukje in de auto, maar daarna stop ik de telefoon in mijn zak, vangen we de boef, en deze story gaat pas twee tot tien uur later online. Mensen denken dat ik niks nuttigs meer doe voor de maatschappij.”

Gelukkig ontvangt Hester ook positieve berichten. “Je laat toch de mens zien achter de agent”, vertelt een man. “Mensen zien een heel andere kant. Ook het positieve wat het brengt. Mensen durven hun verhaal bij mij of mijn collega’s kwijt of vragen om advies.”

Lees ook:

Mogelijk ook foto’s buitgemaakt bij hack politie: onrust binnen korps

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer