Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Geweigerd worden vanwege je hulphond of rollator: ‘Het is kleinerend en vernederend’

Matthijs Meulblok

Eén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel zou moeten. "Het is kleinerend en vernederend", vertelt Pauline van Heuven, die een blindengeleidehond heeft.

Over het algemeen reageren mensen vrij positief op haar hulphond, vertelt Van Heuven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar de momenten dat we geweigerd worden, voelen kleinerend en vernederend. Je wilt iets leuks doen, of je moet ergens zijn, en dan mag je simpelweg niet naar binnen."

De plekken waar mensen met een hulpmiddel of hulpdier worden geweigerd, zijn vrij divers. "Het varieert van een supermarkt of taxi tot de apotheek of een restaurant", zegt Van Heuven. Ze kan zich op zulke situaties niet goed voorbereiden. "In één keer wordt er gesnauwd: honden moeten buiten blijven. Mevrouw met die hond, wat doet u daar!?"

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

'Dat had ik niet gezien'

Van Heuven maakte het al eens mee in de apotheek. "Die was vol en iemand riep: mevrouw met de hond, honden mogen hier niet komen. Ik denk: zou ik de enige zijn met een hond? Ik weet niet wie er naar mij roept, dus ik zeg: dit is een geleidehond en zij moet mij helpen en assisteren. Waarop de vrouw van de apotheek zegt: dat had ik niet gezien. Ik zei: dat is mijn tekst, wat is uw excuus?"

In veel gevallen wil Van Heuven gewoon het gesprek aangaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Vaak roept iemand iets in het voorbijgaan. Dan sta ik al 1-0 achter, omdat ik geen oogcontact kan maken en niet in gesprek kom."

Bel de politie maar

Lieke Hester, hoofdagent Bureau Burgwallen, heeft niet lang geleden een vergelijkbare melding gehad. "Iemand met een blindengeleidehond werd geweigerd in een wat chiquere cocktailbar. Daar zijn wij gaan bemiddelen. We hadden een fatsoenlijk gesprek en er was begrip."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

"Diegene die met ons in gesprek ging, was geëmotioneerd. Die was van buiten Amsterdam gekomen voor een leuke dag. Dan is dit een behoorlijke domper", vervolgt Hester. "Ik vond het überhaupt goed dat ze de politie belde. Toen we daar kwamen, was het overduidelijk iemand met een blindengeleidehond. We waren ook weer vrij snel weg."

KNGF-Geleidehonden heeft inmiddels een actie op touw gezet. Met een handtekeningenactie hopen ze meer branches te kunnen overtuigen dat een hulpmiddel verbieden absoluut onzinnig is.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau