main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 11 oktober 2024 — 21:34

Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze werd op straat seksueel geïntimideerd door een drugsgebruiker. “Hij pakte zijn geslachtsdeel vast en stak zijn middelvinger op.” Door de nieuwe zedenwet moest hij twee dagen zitten en een schadevergoeding betalen.

In drie steden, Arnhem, Rotterdam en Utrecht, loopt een pilot met undercover boa’s tegen straatintimidatie. Dat moet meer zijn dan een seksueel getinte opmerking. De intimidatie moet ‘vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend’ zijn, staat in de nieuwe wet.

‘Tast je in je eer aan’

De Utrechtse boa hield een burger staande die harddrugs gebruikte. Op dat moment was ze in uniform. “Hij wilde wegfietsen. Ik ging voor hem staan en toen raakte hij me aan”, blikt ze terug op het moment. “Hij fietste een stukje weg, maar toen we hem weer staande hielden, zij hij hele slechte woorden als: ‘fuck you’, ‘ik neuk je’, ‘kankerhoer’. Zo ging het de hele tijd door.”

Vervolgens begon hij ook agressief te gebaren, waarbij hij dus ook zijn geslachtsdeel vastpakte. Daarna hield de boa de man aan. “Er stonden burgers om ons heen, dus het tast je ook in je eer aan. Je staat als vrouw zijnde in je uniform, terwijl een man dit bij jou doet. Dan voel je je niet fijn.” Twee dagen celstraf en een schadevergoeding is een goede straf, zegt ze.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Tot drie maanden cel

“Straatintimidatie is strafbaar geworden als overtreding. Je kan een maximale gevangenisstraf krijgen van drie maanden”, vertelt onderzoeksjournalist Noa van Oostrom. “Of een boete die kan oplopen tot 10.000 euro.” De eerste veroordeling vond laatst in Rotterdam plaats. De verdachte moest 280 euro, waarvan 180 voorwaardelijk, betalen.

Luister hier naar de bonuspodcast van Het Misdaadbureau over straatintimidatie:

Staatssecretaris ook slachtoffer

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie bracht een werkbezoek aan het boa-team in Utrecht. Ook zij was langdurig slachtoffer van straatintimidatie. “Ik heb last gehad van aanrandingen. Ik had schaamte en durfde het niet kenbaar te maken. Uiteindelijk heb ik een keer aangifte gedaan, maar het heeft me heel bang gemaakt op straat.”

Ze zegt dat ze op jonge leeftijd haar gedrag door deze gebeurtenissen heeft aangepast. “Waar ik ook kwam te wonen of te werken. Dat hoor ik ook van veel andere vrouwen. In en in triest. Je gevoel van vrijheid ben je aan het aanpassen, omdat andere mensen niet het fatsoen hebben om normaal tegen je te doen.”

Uiteindelijk wil Coenradie dat deze pilot landelijk gestandaardiseerd wordt. “Het moet niet zo zijn dat je in Arnhem, Rotterdam of Utrecht wel betrapt kan worden, maar elders niet.” Alle boa’s moeten voldoende opgeleid worden om straatintimidatie te herkennen. “En dat we de proces-verbalen goed dichttimmeren, zodat wanneer een zaak voor de rechter komt, het knip en klaar is.”

*De naam van de boa is bekend bij de redactie.

Lees ook:

Boa’s moeten straatintimidatie in Utrecht tegengaan: ‘Meiden zijn opgelucht’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer