Lale Gül over agenten die Joodse objecten weigeren te bewaken: ‘Het is een schande’
Columnist Lale Gül noemt het "een schande" dat sommige politieagenten gewetensbezwaren aanvoeren om geen Joodse objecten of evenementen te beveiligen. "Ik denk dat we als land een heel groot probleem hebben."
De Telegraaf meldde vorige week dat politiemensen soms bezwaar aantekenen als ze worden ingezet voor het bewaken van Joodse objecten of manifestaties. Justitieminister David van Weel reageerde in Goedemorgen Nederland resoluut: "Er is geen ruimte voor".
Korpschef Janny Knol bevestigde dat gewetensbezwaren een thema zijn binnen de politie. Zij zegt dat die signalen betrokken worden bij interne gesprekken over hoe om te gaan met dat soort dilemma's binnen de politie. Bovendien heeft de politie al langer aandacht voor de gevolgen van het conflict in het Midden-Oosten, "zowel in de samenleving als binnen ons korps".
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Dienstroosters van agenten zouden kunnen worden aangepast om morele dilemma's bij een bepaalde taak, maar bij escalatie tijdens een piketdienst gaat dit niet op, zei het korps. Dit zou ook gelden voor agenten die liever niet worden ingezet bij koranverbrandingen, klimaatprotesten of boerenacties.
'Heel groot probleem'
Met deze houding is het einde zoek, waarschuwt Lale Gül in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er wordt al jaren geroepen om meer inclusiviteit en diversiteit bij het politiekorps. Religieuze symbolen, zoals een hoofddoek, zouden moeten worden toegestaan, want dat zou inclusief zijn. Maar dan krijg je dus ook van dit soort taferelen."
"Agenten zeggen: ik wil anders ingeroosterd worden. Ik noem ze de nieuwe weigerambtenaren", vervolgt Gül. "Vroeger had je weigerambtenaren die anders ingeroosterd wilden worden omdat ze geen homohuwelijk wilden afsluiten. Nu heb je blijkbaar weigerambtenaren in de vorm van politieagenten, die vanwege de bloedige oorlog in het Midden-Oosten een moreel bezwaar hebben om Joodse vieringen en Joodse objecten, zoals synagogen en scholen, te beveiligen."
"Ik denk dat we als land een heel groot probleem hebben als we in deze toestand verkeren", aldus Gül. "Het is een schande dat die ruimte er überhaupt is."
'Moeten een ander vak kiezen'
Ze krijgt bijval van voormalig minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten. "Ik ben het helemaal met je eens. Bovendien is de minister heel duidelijk geweest en hij is de baas van de nationale politie." Agenten die weigeren taken uit te voeren, "moeten gewoon een ander vak kiezen", vindt Opstelten.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Youri Albrecht: "Ik vind het uitermate ernstig dat je op etnische gronden vindt dat je een ander niet kan beschermen. Wij worden in De Balie echt heel regelmatig beschermd door de Amsterdamse politie en de diensten. Dat doen zij uitstekend, maar je moet je toch niet voorstellen dat zij zeggen: vanavond komt er iemand waar wij het niet mee eens zijn, dus we gaan je niet beveiligen."