Asielminister Faber vraagt om opt-out na afbrokkelen steun: ‘Ze loopt weer tegen een muur aan’
De steun voor de asielnoodwet brokkelt steeds verder af, nu de Eerste Kamer een motie heeft aangenomen waarin wordt gevraagd om een alternatief voor de omstreden noodwet. Dat is tegen het zere been van Marjolein Faber, die benadrukt te blijven vechten voor haar wet. De asielminister wil in Luxemburg bij Europese ambtgenoten aandacht vragen voor een opt-out.
"Ik heb het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Dat ga ik gewoon uitvoeren", zei Faber in een eerste reactie op het besluit van de Eerste Kamer. In het regeerprogramma staat dat het kabinet een beroep gaat doen op het noodrecht om strenge asielregels in te voeren. Faber houdt daar vooralsnog dus aan vast.
Vandaag praat de asielminister in Luxemburg met Europese asielminister over het asielbeleid. Ze wil het over haar plan voor Nederland hebben, maar op welk gebied Faber precies een uitzondering wil is onduidelijk. "Misschien is het beter als ze haar aandacht stopt in de Europese agenda. Veel landen schuiven qua migratiebeleid op naar Nederland", zegt Europacorrespondent van De Telegraaf Alexander Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Over opt-out beginnen is 'dom'
"Over de opt-out beginnen is dom, omdat het juridisch helemaal niet kan", zegt directeur van Debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland. "Je kan allerlei dingen blijven vragen die er niet komen, maar er is juist steeds meer steun in Europa voor migratiebeleid. Faber moet zoeken naar steun, in plaats dat ze daar voor de zoveelste keer tegen de muur aanloopt."
De Eerste Kamer gaf eerder al aan dat een opt-out juridisch gezien niet de juiste weg is. De senaat pleit voor een spoedwet, die kan worden vormgegeven via de reguliere wetgevingsroute.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Onlangs zei leider van coalitiepartij PVV Geert Wilders dat als de asielnoodwet geen doorgang vindt, hij niet weet "of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan". Faber geeft op haar beurt aan dat ze bezig is met het opstellen van een dragende motivering, zoals in het regeerprogramma staat aangegeven. Daar heeft ze veel verwachtingen van, gaf ze gisteren aan, net als dat de motivering "heel binnenkort" af is.
EU-top over migratiemaatregelen
De vergadering waar Faber vandaag aanwezig is, geldt als opmars richting de EU-top volgende week over Europese migratiemaatregelen. "Het zal gaan over strengere maatregelen aan de EU-buitengrenzen en over vertrekbeleid, dat ook al jaren faalt", zegt Europacorrespondent Bakker. Tijdens de EU-top zal premier Dick Schoof ook aanwezig zijn.
Lidstaten willen haast maken om onder meer het vertrekbeleid goed vorm te geven. "Het is de bedoeling om snel asielzoekers eruit te filteren die geen kans hebben op een verblijfsstatus. Als je deze mensen niet snel kunt terugsturen, loopt het hele systeem vast." De nieuwe Europese Commissie die binnenkort aantreedt, zal hier volgens Bakker meteen naar kijken.