VVD wil kiesdrempel, D66-Kamerlid twijfelt: moeten kijken naar afsplitsers
De VVD wil een kiesdrempel van 2 procent. Kamerlid Silvio Erkens gaat daarvoor woensdag een voorstel doen, meldt zijn partij. D66-Kamerlid Hanneke van der Werf heeft haar twijfels en wil vooral dat er iets wordt gedaan aan afsplitsers. "Daar moet je wat mee."
Een kiesdrempel houdt in dat partijen meer stemmen moeten binnenhalen om zetels te krijgen. Het plan moet versplintering in de politiek tegengaan. "De grote hoeveelheid aan partijen zorgt ervoor dat politieke partijen in de Tweede Kamer steeds meer met elkaar bezig zijn en minder met de inhoud", schrijft de VVD.
"Als mensen meer op middelgrote partijen als D66 stemmen, dan lost het probleem zich vanzelf op", reageert Van der Werf in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Met zo'n kiesdrempel was D66 in 2006 buiten de boot gevallen. "Dat is zeker waar."
Afsplitsers
"Wat denk ik goed is om te zeggen: er zijn ook heel veel afsplitsers geweest", gaat Van der Werf verder. "Je begint vaak met een Tweede Kamer met één of twee kleine partijen, maar je eindigt met allerlei eenpitters, die er zijn omdat er bijvoorbeeld ruzie is binnen de fractie. Ik denk dat je daar wat mee moet."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Dat helpt beter tegen versplintering dan een kiesdrempel, denkt ze. "Een kiesdrempel betekent bovendien dat je bepaalde geluiden niet meer in de Kamer hoort. In dit geval de geluiden van JA21 en Volt. Dat betekent wat voor de representativiteit van de meningen van kiezers."
Kiesdrempel
In Nederland ligt de kiesdrempel op dit moment effectief op 0,67 procent van de stemmen, oftewel een van de 150 zetels. Bij een drempel van 2 procent zouden Volt en JA21 bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen geen zetels hebben gehaald. ChristenUnie en SGP zouden vlak boven die drempel hebben gezeten, met respectievelijk 2,04 en 2,08 procent van de stemmen.
In sommige andere landen geldt al een kiesdrempel. In België ligt die drempel bijvoorbeeld op 5 procent. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk, werken de kiesstelsels op andere manieren in het voordeel van grote partijen.