Van der Werf (D66) wil bijsluiter voor schermtijd kinderen: ‘Ouders worstelen hiermee’
D66-Kamerlid Hanneke van der Werf pleit voor een bijsluiter voor schermtijd. Het is bedoeld voor kinderen, maar ook voor ouders, om richtlijnen te geven wat goed en slecht is voor hun kroost. "Wat wel en niet slim is bij een telefoon of iPad, weet bijna niemand", zegt Van der Werf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens haar onderschatten wij hoeveel invloed de smartphone op ons leven heeft. Vooral wat het doet met jonge kinderen, wiens schermtijd de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Dag en nacht op de telefoon of iPad zitten is niet goed voor kinderen, maar toch worden ze door hun ouders soms urenlang voor zo'n scherm geslingerd.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Daarom pleit Van der Werf voor een bijsluiter voor schermtijd, zoals bij medicijnen gebruikelijk is. Want dat het slecht voor je is als je een hele strip paracetamol slikt of medicijngebruik combineert met alcohol, weet iedereen wel, zegt Van der Werf. "Wat wel en niet slim is bij een telefoon of iPad, weet bijna niemand."
Rol van ouders
Het Kamerlid vindt dat ouders het goed voorbeeld moeten geven. "Er zijn veel ouders die vaak op hun telefoon zitten, ook in het bijzijn van hun kinderen. Dan hoor je medewerkers van de kinderopvang zeggen: ik zie een kind dat iets aan een ouder wil vragen of vertellen, maar die kijken niet eens meer op. Dat doet wat met kinderen, met ons allemaal."
Voor Van der Werf is schermtijd verminderen ook van belang omdat het kan bijdragen aan de sociale patronen en sociale vaardigheden van kinderen, die erop achteruitgaan naarmate de schermtijd oploopt. Zij sprak daar een jeugdarts over, die haar vertelde dat hij genoeg kinderen ziet die tot twintig konden tellen in het Engels, omdat zij veel YouTube-filmpjes kijken, maar moeite hebben om te interacteren met leeftijdsgenootjes.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
"Dat zijn wel de excessen", benadrukt Van der Werf. Even een kwartiertje een filmpje aanslingeren is het probleem niet, "maar waar ouders mee worstelen, is hoe je het dan wel doet". Wanneer zeg je nee en hoeveel schermtijd is acceptabel? "Daar moet je een richtlijn voor geven."
Hoe ziet de bijsluiter eruit?
Met een bijsluiter kunnen ouders zich laten inspireren om richtlijnen op te stellen. "Dat kan heel simpel, met drie korte tips op de verpakking, die iedereen ziet als je zo'n product koopt." De bijsluiter voorziet de koper dan van extra en verdiepende informatie. "Zodat het kennis van ons allemaal wordt, dat het niet heel slim is om hele jonge kinderen lang achter een scherm te zetten."
Uiteindelijk moet het "kennis worden die iedereen heeft". Maar wat als ouders daar nog mee worstelen? "Het is slim om een kind nooit te lang achter een scherm te zetten. Maximaal 20 minuten en dan even wat anders doen, omdat je anders bijziend raakt, zeker jonge kinderen", vertelt Van der Werf. "Gooi je kinderen ook af en toe naar buiten. Ga niet de hele tijd binnen zitten en filmpjes kijken."
"Mijn pleidooi is vooral: wees ervan bewust wat het doet als je het constant bij je kinderen doet. Natuurlijk moet je er soms ook op werken, maar probeer thuis niet heel de tijd de telefoon in de buurt te hebben", besluit ze.