main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 oktober 2024 — 11:56

CDA-Europarlementariër Lenaers gaat Orbán aanspreken op hypocrisie: ‘Theater voor zijn eigen achterban’

Viktor Orbán spreekt vandaag het Europees Parlement toe. Eén van de Europarlementariërs die de Hongaarse premier aan de tand gaat voelen, is CDA’er Jeroen Lenaers. “Ik ga hem aanspreken op zijn hypocrisie”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Orbán debatteert in Straatsburg over de prioriteiten van het roulerende voorzitterschap van de EU. Dat wordt tot 1 januari door Hongarije bekleed. Volgens Lenaers staat het programma dat Orbán vandaag presenteert “in schril contrast met hetgeen wat hij in zijn eigen land doet en op die hypocrisie ga ik hem vandaag aanspreken”.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De CDA’er somt een aantal zaken op. “Hij praat over de bescherming van de democratie en rechtsstaat in Europa, terwijl hij die in eigen land afbreekt. Hij praat over het versterken van de concurrentiepositie van Europa, terwijl hij de sleutels van de Hongaarse economie allang in handen van de Chinezen gegeven heeft. Hij praat over het tegenhouden van illegale migratie, terwijl hij zelf de achterdeur wagenwijd openzet voor bijvoorbeeld Russen die naar Europa willen komen.”

Orbán hypocriet

De Hongaarse premier wil geen extra (financiële) steun verlenen aan Oekraïne en is groot tegenstander van het NAVO-lidmaatschap van dat land. Ook daar ziet Lenaers een hypocriete Orbán.

“In zijn programma heeft hij het duidelijk over dat we de soevereiniteit van Oekraïne moeten beschermen, dat in is lijn met Europa, terwijl hij op eigen houtje naar Rusland gaat om met Poetin van gedachten te wisselen. Hij doet alles aan in Europa om hulp aan Oekraïne te blokkeren. Het is belangrijk om kritische vragen te stellen over zijn hypocrisie.”

‘Gaat niet goed in peilingen’

Lenaers twijfelt of het zin heeft om Orbán aan te spreken. “Omdat dit debat niet zozeer over het voorzitterschap van Orbán gaat. Hij wil een podium hebben voor zijn eigen achterban.” De Europarlementariërs slaat er de Hongaarse peilingen op na. “Het gaat niet zo goed in die peilingen voor meneer Orbán.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Hij gaat verder: “Voor het eerst in jaren is er een partij die hem uitdaagt in de macht. Hij zal dit vooral willen gebruiken om een stukje theater te maken voor de eigen bühne. Daar moeten wij hem niet mee helpen door hem kritisch te bevragen en de feiten neer te leggen. Zodat de Hongaren ook zelf een afgewogen mening kunnen vormen.”

Lees ook:

D66 wil ‘minimale democratische principes’ voor politieke partijen: ‘Wilders geen obsessie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Made in Holland

Nederland is een echt innovatieland. We ontwikkelen tv-formats, gaan de wereld over met onze muziek en kaas, maar ook met technologie als de chips van ASML. Maar is er nog een toekomst voor de Nederlandse innovatiesector?

Tanja Kok en Nejifi Ramirez bespreken het met ondernemers, economen en de politiek in de NPO Radio 1-special van Stand van Nederland: Made in Holland.

Zaterdag 20.00 uur

WNL In de Kantine special! Live vanaf de Military Boekelo

Deze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste paarden topsportevenementen van ons land, ontvangen Fidan Ekiz en Wieger Hemmer de volgende gasten:

  • Chantal Everaardt – Verslaggever van RTV Oost;
  • Robert Zandstra – Voorzitter Military Boekelo;
  • Ank Bijleveld – Oud-minister en voorzitter Twente Board;
  • Marc Janssen – Meesterbrouwer Grolsch;
  • Conny Viscaal – Gastvrouw en oud-ruiter;
  • Janneke Boonzaaijer – Olympische ruiter van Team NL;
  • Michael Sijbom – Directeur stichting landschap Overijssel;
  • Marcel Verreck – Cabaretier & columnist;

Luister tussen 17.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine, op NPO Radio 1.

Vrijdag, 19.00 uur
Zeldzame komeet vanaf vanavond te zien

Als de wolken wijken, is de komende weken mogelijk een komeet tussen de sterren te zien. Die komeet, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), vliegt langs de aarde….

Lees meer

Wat je het beste kan doen als een inbreker in je huis rondsluipt

Voor veel mensen is het de grootste nachtmerrie: een inbreker die in je huis rondsluipt terwijl je in bed ligt. “In films zie je mensen…

Lees meer

Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer