Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bitcoin blijft populair, maar ook het aantal misleidende advertenties groeit

Redactie

De grootste Bitcoinbeurs van Europa vindt deze en komende dagen plaats in Amsterdam. Betalen met de digitale munt wordt steeds 'normaler' en de echt onstuimige tijd, waarbij de munt constant in waarde veranderde, lijkt voorbij. Moeten we nu allemaal 'aan de Bitcoin'?

In totaal zijn er 17 miljard Bitcoins in omloop. De bedenker van de munt is nog altijd in nevelen gehuld, maar dat maakt de munt niet minder populair. Vooral onder jongeren vindt de munt steeds meer grond en bedrijven willen daarop 'instappen'. Maar het is niet gemakkelijk om je betalingssysteem aan te passen op digitaal betalen. Bovendien zijn er grote zorgen over de veiligheid van de munt. Het gerucht gaat namelijk dat de bedenker van de Bitcoin nog zeker 61 miljard munten in zijn bezit heeft - wat gebeurt er als hij die ineens 'dumpt'? Hij of zij kan daarmee de wereld in één grote chaos brengen.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Toch denkt Eva Mol, tech-investeerder, niet dat het zo'n vaart zal lopen. "De adaptietijd voor Bitcoin om echt door te breken is wel geweest. Ik zie het niet zo gebeuren dat de Bitcoin een gebruikelijk betaalmiddel wordt", aldus Mol in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Voor veel mensen is het nog een ver-van-hun-bed-show, het is veel te ingewikkeld."

Bitcoin

Een bijkomend probleem dat de laatste jaren steeds groter lijkt te worden zijn de 'finfluencers'. "Dat zijn influencers die vooral op jongeren inpraten. Ze zeggen dat je binnen een paar dagen schatrijk kunt worden door te investeren in digitale munten zoals Bitcoin." Maar dat blijkt puntje bij paaltje om misleiding te gaan. Jongeren komen soms zelfs in de schulden. "Ze investeren bijvoorbeeld met geleend geld en kunnen dat vervolgens niet terugbetalen", aldus Mol.

Ook de overheid heeft deze vorm van beïnvloeding in de gaten. "In december hebben we hier een hoorzitting over om misleidende advertenties beter te kunnen aanpakken", zegt D66-Kamerlid Hanneke van der Werf.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau