SER vindt dat overheid ‘te weinig’ doet om groenblauwe sector in leven te houden: ‘Kijk naar de menskant’
Door klimaatverandering staat de groenblauwe sector onder druk. De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de overheid zich hier mee te bemoeien, meer dan het nu doet. “We moeten nadenken hoe wij personeel en AI slimmer gaan inzetten”, zegt voorzitter Kim Putters in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Alles wat met water, grond en bodem te maken heeft, valt onder de groenblauwe sector. Denk aan de landbouw, agro- en voedselindustrie en natuurbeheer. In die hele keten zijn zo’n 620 duizend mensen actief.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De sector kampt met problemen. “Er is ontzettend veel aan de hand”, doelt Putters op problemen met droogte en verzilting. “Door klimaatverandering veranderen deze sectoren en hebben we gewoonweg ander type werk te doen de komende tijd.”
Zeewier
Een ondernemer die actief is in de groenblauwe sector is Theo Verleun (ceo GOA Ventures). “Wij halen eiwitten uit zeewier om daar koekjes, mayonaise, yoghurt, shakes en cosmeticaproducten van te maken.” Werken met zeewier is “heel duurzaam en klimaatvriendelijk”, zegt hoofd laboratorium Fleur de Haas. “Omdat je het uit de zee kan telen en dus geen land en schoon water nodig hebt. Dat zijn twee dingen die wij in de toekomst te weinig hebben.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Mocht het zo zijn dat schoon water echt een schaarste wordt, kan het bedrijf van Verleun uitkomst bieden. Hij loopt echter tegen wet- en regelgeving aan, die hem bemoeilijken zijn werk te doen. Het gevolg is dat Verleun naar opties kijkt in het buitenland. “Het is bijzonder krom, maar dat is wel hoe het systeem in Nederland werkt. Door alle wet- en regelgeving en vertraging, zoeken ondernemers de kansen waar ze sneller actief kunnen zijn en dat is niet in Nederland op dit moment.”
Volgens Putters slaat Verleun de spijker op zijn kop. “Dit soort innovaties, die heel veel opleveren voor de bedrijvigheid en het verdienvermogen van Nederland, moeten sneller toepasbaar zijn.” Daar moet de Nederlandse overheid voor zorgen, vindt Putters.
Overheid doet ‘te weinig’
SER hekelt de overheid, die te weinig perspectief zou bieden aan de groenblauwe sector. “We moeten in de hele sector nadenken over hoe wij arbeidskrachten op een slimmere manier gaan inzetten. Het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen”, zegt Putters.
“Als zij nieuwe dingen moeten doen, moet je ervoor zorgen dat de opleidingen op orde zijn en dat zij makkelijk van werk kunnen switchen. Dat is allemaal niet op orde. Zorg voor die menskant en geef ze perspectief. Dat is voor ons prioriteit nummer één, want zonder mensen gaat het niet.”
De SER-baas pleit er tevens voor dat technologische ontwikkelingen en AI beter toegepast worden. Als voorbeeld noemt hij robots, die asperges steken. “Als je ziet dat dit werkt, zorg er dan voor dat ze opgeschaald worden. Zodat ze ook sneller op andere plekken toegepast kunnen worden. Het zijn allemaal zaken waar de overheid versnelling in kan brengen.”
Lees ook:
Nieuwe trend verovert snackliefhebbend Nederland: de polderdel
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'
Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.
Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.
Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Klik hier en luister deze uitzending terug.
Hoewel zich in Groningen geen wolven hebben gevestigd, bereidt de provincie zich wel voor op de mogelijke komst van al dan niet zwervende exemplaren. “Wij…
Lees meerDe steun voor de BoerBurgerBeweging (BBB) onder boeren neemt af. Dat zegt hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Oogst Esther de Snoo maandagavond in WNL Haagse Lobby…
Lees meerDe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema neemt het gebruik van het woord “pogrom” niet terug. “Ik heb mijn woorden secuur gekozen”, zei de burgemeester na een…
Lees meerEen Schijf van vijf niet voor voedseladvies, maar voor telefoongebruik voor kinderen. Dat is het idee van ChristenUnie en NSC. Veel ouders hebben geen idee…
Lees meerHet gerechtshof had Shell mogen verplichten om 45 procent van de eigen CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. ”Ik sta…
Lees meerPrinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, heeft de stad Madrid een tulpentuin geschonken. Amalia toont daarmee haar dankbaarheid voor een jaar…
Lees meerVoor een bedrag van 450.000 euro is er maandag een munt uit 1898 onder de hamer gegaan. Het is daarmee de op één na duurste…
Lees meerDe Koninklijke Marechaussee begint maandag 9 december met de eerder door het kabinet aangekondigde grenscontroles. “We hebben het al weken over asiel en dit is…
Lees meerHet ging maandag opnieuw mis in Amsterdam. In de wijk Nieuw-West braken rellen uit en werd een tram in brand gestoken. Volgens schrijver Abdelkader Benali…
Lees meerDe koninklijke familie verliest in Nederland steeds meer populariteit, maar op de Caraïbische eilanden lopen ze nog altijd weg met de Oranjes. Vooral prinses Beatrix…
Lees meerHet antisemitisch geweld in Amsterdam moet keihard worden veroordeeld en vraagt om een stevige aanpak. De tijd van willen verbinden is voorbij, zegt fractievoorzitter van…
Lees meerHet gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een “zorgvuldigheidsplicht” om gevaarlijke…
Lees meerDe Amsterdamse politie moest maandag opnieuw uitrukken om rellen in de kiem te smoren. Dit keer ging het flink mis in Amsterdam-West, waar onder meer…
Lees meerIn Amsterdam en Den Haag worden dinsdag bijeenkomsten georganiseerd naar aanleiding van de ongeregeldheden van de afgelopen dagen in de hoofdstad. Maandagavond vloog een tram…
Lees meerEr zijn oplichters actief die maar wat graag misbruik maken van mensen die een vermist persoon zoeken. Dat zegt Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing in…
Lees meer