main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2024 — 15:59

Fruitvliegjes kunnen ons helpen hersenaandoeningen het hoofd te bieden: ’60 procent zelfde DNA’

Een fruitvliegje kan ons veel meer brengen dan alleen irritatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van het DNA van een fruitvlieg overeenkomt met dat van een mens. Door te bestuderen hoe Alzheimer, of een andere hersenaandoening, werkt bij een fruitvlieg, kunnen wij ook voor de mens een hoop informatie opdoen.

“Hun brein is minuscuul, ongeveer net zo groot als een zandkorreltje. Die hebben ze in 7000 plakjes gesneden. Door die plakjes te bestuderen, hebben ze 50 miljoen verbindingen en 140 duizend hersencellen kunnen onderzoeken”, zegt bioloog Mátyás Bittenbinder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Alzheimer

De onderzoekers hebben een soort atlas gemaakt. “Een soort Google Maps van het fruitvliegenbrein”, omschrijft Bittenbinder. De onderzoekers hebben tot in het laatste detail in kaart gebracht hoe de neuronen van het insect met elkaar verbonden zijn. “Dat is onwijs belangrijk, want het fruitvliegje wordt heel vaak onderzocht om een soort parallel te kunnen trekken met het menselijke brein”, weet Bittenbinder.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Aan de hand van het fruitvliegje, kunnen ze verdiepend onderzoek doen naar kanker. Of naar bepaalde hersenaandoeningen, zoals Alzheimer en dementie, of andere genetische aandoeningen die wij als mens kennen. “Het zijn de verbindingen tussen de neuronen, waardoor je kan zien: als het zo werkt bij een fruitvliegje, werkt het ook zo bij de mens”, legt de bioloog uit. “Voor een groot deel dan, want we delen 60 procent van het DNA met een fruitvlieg.”

Van fruitvlieg naar mens

De neurowetenschappers hebben hun onderzoek uitgevoerd aan de Princeton University in de Verenigde Staten, onder de naam FlyWire-project en nam meer dan tien jaar in beslag. De vraag is nu hoe lang het duurt voordat de stap van de fruitvlieg naar de mens wordt gemaakt. “Daar gaan nog wel een hele hoop jaren overheen”, denkt Bittenbinder. “Maar als we in een fruitvlieg kunnen zien hoe Alzheimer, dementie of een andere hersenaandoening werkt en hoe we dat kunnen oplossen, hoeft het niet lang te duren voordat het ook bij een mens kan worden toegepast.”

Lees ook:

Nieuwe trend verovert snackliefhebbend Nederland: de polderdel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur

Wat komt er allemaal kijken bij een gijzeling?

Wat zijn de motieven van een gijzelnemer? Voor welke dilemma’s komt een politieonderhandelaar te staan? En  wat zijn de overlevingsstrategieën van slachtoffers?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politieonderhandelaar Aad Egberts en onderzoeksjournalist Alissa Hippe, die deze week de rechtszaak bijwoonde over de gijzeling in Ede. Ook horen we het verhaal van Jeffrey die in 2008 gegijzeld werd in het stadshuis van Almelo.

Vrijdag 19.00 uur
Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer

Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer