Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Fruitvliegjes kunnen ons helpen hersenaandoeningen het hoofd te bieden: ’60 procent zelfde DNA’

Een fruitvliegje kan ons veel meer brengen dan alleen irritatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van het DNA van een fruitvlieg overeenkomt met dat van een mens. Door te bestuderen hoe Alzheimer, of een andere hersenaandoening, werkt bij een fruitvlieg, kunnen wij ook voor de mens een hoop informatie opdoen.

"Hun brein is minuscuul, ongeveer net zo groot als een zandkorreltje. Die hebben ze in 7000 plakjes gesneden. Door die plakjes te bestuderen, hebben ze 50 miljoen verbindingen en 140 duizend hersencellen kunnen onderzoeken", zegt bioloog Mátyás Bittenbinder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Alzheimer

De onderzoekers hebben een soort atlas gemaakt. "Een soort Google Maps van het fruitvliegenbrein", omschrijft Bittenbinder. De onderzoekers hebben tot in het laatste detail in kaart gebracht hoe de neuronen van het insect met elkaar verbonden zijn. "Dat is onwijs belangrijk, want het fruitvliegje wordt heel vaak onderzocht om een soort parallel te kunnen trekken met het menselijke brein", weet Bittenbinder.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Aan de hand van het fruitvliegje, kunnen ze verdiepend onderzoek doen naar kanker. Of naar bepaalde hersenaandoeningen, zoals Alzheimer en dementie, of andere genetische aandoeningen die wij als mens kennen. "Het zijn de verbindingen tussen de neuronen, waardoor je kan zien: als het zo werkt bij een fruitvliegje, werkt het ook zo bij de mens", legt de bioloog uit. "Voor een groot deel dan, want we delen 60 procent van het DNA met een fruitvlieg."

Van fruitvlieg naar mens

De neurowetenschappers hebben hun onderzoek uitgevoerd aan de Princeton University in de Verenigde Staten, onder de naam FlyWire-project en nam meer dan tien jaar in beslag. De vraag is nu hoe lang het duurt voordat de stap van de fruitvlieg naar de mens wordt gemaakt. "Daar gaan nog wel een hele hoop jaren overheen", denkt Bittenbinder. "Maar als we in een fruitvlieg kunnen zien hoe Alzheimer, dementie of een andere hersenaandoening werkt en hoe we dat kunnen oplossen, hoeft het niet lang te duren voordat het ook bij een mens kan worden toegepast."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau