Eerste vliegtuig naar Beiroet om Nederlanders op te halen: ‘Mogelijk ook burgers uit andere landen mee’
Het ministerie van Defensie stuurt deze ochtend het eerste vliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet om Nederlanders op te halen. Als er stoelen over zijn, mogen ook burgers uit bevriende landen mee. Het toestel gaat rechtstreeks terug naar Eindhoven.
''Zo'n vierhonderd mensen hebben zich aangemeld'', vertelt kolonel Jorrit de Gruijter vanaf Vliegbasis Eindhoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) maakte donderdagavond bekend dat ''ruim tweehonderd'' mensen aan de voorwaarden voldoen om mee te mogen vliegen.
Dreiging
Het is snel gegaan, zegt kolonel De Gruijter. ''Zondag zei de staatssecretaris nog dat we in principe niet gingen repatriëren, maar dan zie je dat de situatie wijzigt. Dinsdag kregen we de eerste signalen dat het toch uitgevoerd moest worden.'' De commandant is zich altijd bewust van dreiging. "Maar heel spannend is de operatie niet."
Zaterdag stuurt Defensie nog een vliegtuig. Er gaan geen hulpgoederen voor Libanon mee met het toestel dat vandaag vertrekt.
De tekst gaat verder onder de X.
Het ministerie van Defensie stuurt deze ochtend een vliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet om Nederlanders op te halen. ''Zo'n 400 mensen hebben zich aangemeld'', vertelt kolonel Jorrit de Gruijter vanaf @VlbEindhoven. #WNL pic.twitter.com/3EKriYlm6v
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) October 4, 2024
Nederlanders in Libanon kunnen zich nog tot het eind van vrijdagmiddag melden om in aanmerking te komen voor repatriëring, zei Veldkamp. Meer vluchten worden niet uitgesloten. Mensen die in Libanon achterblijven, maar later toch besluiten weg te willen, kunnen blijven rekenen op hulp van de ambassade, aldus de minister. Dan zal geprobeerd worden ze op een commerciële vlucht te krijgen of op een militaire vlucht van een ander land.