Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zorgcowboys frauderen er nog altijd op los: ‘Ze worden steeds innovatiever’

Michiel van Renselaar

Zogenoemde zorgcowboys gaan steeds uitgekookter te werk. Malafide zorgondernemers keren zich nog steeds vele miljoenen dividend uit en gebruiken daarbij inventieve trucs om hun megawinsten 'te verstoppen'. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD in samenwerking met KRO-NCRV's Pointer.

De krant noemt verschillende voorbeelden. Zo innen zorgdirecteuren die al een riant salaris krijgen ook nog eens de huur van hun eigen zorgbedrijf, via een andere bv. Bedrijven voeren ongeloofwaardig hoge kosten op voor bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden of juridische zaken. Allemaal om de winst te maskeren.

Zes jaar geleden schreven diverse media al over zorgondernemers die woekerwinsten maken tot wel 65 procent van hun omzet, terwijl normale zorgbedrijven het al goed doen als ze drie procent winst maken. De verhalen zorgden voor verontwaardiging in de politiek. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde wetgeving aan.

De Algemene Rekenkamer voerde in 2022 een onderzoek uit. ''We hebben vastgesteld dat het om heel veel geld gaat, terwijl de pakkans laag is. Er moet wat aan gebeuren'', zegt president Pieter Duisenberg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Minder meldingen

Uit het onderzoek van AD en Pointer blijkt er niets te zijn veranderd. Steker nog: zorgcowboys zijn slimmer geworden, terwijl het toezicht is aangenomen. Zo krijgt het Informatie Knooppunt Zorgfraude minder meldingen binnen. ''Fraudeurs worden innovatiever in het vinden van gaten in beleid en manieren om fraude te plegen, en deze worden minder snel gesignaleerd'', zegt een woordvoerder van het meldpunt.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Eerder bleek dat malafide zorgondernemers hun woekerwinsten vooral besteedden aan dividenduitkeringen aan zichzelf. Het AD schrijft: 'En de dividenduitkeringen zijn de afgelopen jaren spectaculair gestegen: in 2017 werd er ruim 35 miljoen aan dividend uitgekeerd door de gezamenlijke onderzochte zorgbedrijven: in 2022 was dat al meer dan 100 miljoen. Het gaat dan om bedrijven in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, die zorg dragen voor kwetsbare cliënten.'

Vastgoed

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er trucs worden toegepast om de winst kunstmatig te drukken. Bijvoorbeeld door dubieuze kosten op te voeren in de jaarrekeningen. Populair zijn onder meer de posten 'algemene kosten' en 'advieskosten'. Ook investeren zorgcowboys meer in vastgoed. Zo kunnen ze verdienen aan huurinkomsten.

Alle trucs maken het voor toezichthouders steeds tijdrovender om fraude en misbruik van zorggeld te ontdekken.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau