main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 oktober 2024 — 11:35

Zorgcowboys frauderen er nog altijd op los: ‘Ze worden steeds innovatiever’

Zogenoemde zorgcowboys gaan steeds uitgekookter te werk. Malafide zorgondernemers keren zich nog steeds vele miljoenen dividend uit en gebruiken daarbij inventieve trucs om hun megawinsten ‘te verstoppen’. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD in samenwerking met KRO-NCRV’s Pointer.

De krant noemt verschillende voorbeelden. Zo innen zorgdirecteuren die al een riant salaris krijgen ook nog eens de huur van hun eigen zorgbedrijf, via een andere bv. Bedrijven voeren ongeloofwaardig hoge kosten op voor bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden of juridische zaken. Allemaal om de winst te maskeren.

Zes jaar geleden schreven diverse media al over zorgondernemers die woekerwinsten maken tot wel 65 procent van hun omzet, terwijl normale zorgbedrijven het al goed doen als ze drie procent winst maken. De verhalen zorgden voor verontwaardiging in de politiek. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde wetgeving aan.

De Algemene Rekenkamer voerde in 2022 een onderzoek uit. ”We hebben vastgesteld dat het om heel veel geld gaat, terwijl de pakkans laag is. Er moet wat aan gebeuren”, zegt president Pieter Duisenberg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Minder meldingen

Uit het onderzoek van AD en Pointer blijkt er niets te zijn veranderd. Steker nog: zorgcowboys zijn slimmer geworden, terwijl het toezicht is aangenomen. Zo krijgt het Informatie Knooppunt Zorgfraude minder meldingen binnen. ”Fraudeurs worden innovatiever in het vinden van gaten in beleid en manieren om fraude te plegen, en deze worden minder snel gesignaleerd”, zegt een woordvoerder van het meldpunt.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Eerder bleek dat malafide zorgondernemers hun woekerwinsten vooral besteedden aan dividenduitkeringen aan zichzelf. Het AD schrijft: ‘En de dividenduitkeringen zijn de afgelopen jaren spectaculair gestegen: in 2017 werd er ruim 35 miljoen aan dividend uitgekeerd door de gezamenlijke onderzochte zorgbedrijven: in 2022 was dat al meer dan 100 miljoen. Het gaat dan om bedrijven in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, die zorg dragen voor kwetsbare cliënten.’

Vastgoed

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er trucs worden toegepast om de winst kunstmatig te drukken. Bijvoorbeeld door dubieuze kosten op te voeren in de jaarrekeningen. Populair zijn onder meer de posten ‘algemene kosten’ en ‘advieskosten’. Ook investeren zorgcowboys meer in vastgoed. Zo kunnen ze verdienen aan huurinkomsten.

Alle trucs maken het voor toezichthouders steeds tijdrovender om fraude en misbruik van zorggeld te ontdekken.

Lees ook:

Honderden miljoenen euro’s schade door zorgfraude over rug van kwetsbaren

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur

Wat komt er allemaal kijken bij een gijzeling?

Wat zijn de motieven van een gijzelnemer? Voor welke dilemma’s komt een politieonderhandelaar te staan? En  wat zijn de overlevingsstrategieën van slachtoffers?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politieonderhandelaar Aad Egberts en onderzoeksjournalist Alissa Hippe, die deze week de rechtszaak bijwoonde over de gijzeling in Ede. Ook horen we het verhaal van Jeffrey die in 2008 gegijzeld werd in het stadshuis van Almelo.

Vrijdag 19.00 uur
Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer