main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 oktober 2024 — 10:52

Gert-Jan Segers: minister Faber kan weinig door vorige kabinet

Het crisispakket van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om de migratiestroom in te perken, heeft vooralsnog weinig effect. Dat heeft volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers te maken met het beleid van kabinet-Rutte IV. “Er is doelbewust gekozen om het pakket niet uit te voeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vormden samen kabinet-Rutte IV. De vier partijen probeerden, zoals kabinet-Schoof I nu ook wenst te doen, de migratiestroom te beperken. Uiteindelijk kwamen er geen definitieve maatregelen van de grond. Sterker nog: het kabinet klapte op asiel.

‘Gekozen om te scoren’

Segers had toen al afscheid genomen van de politiek, maar weet wel hoe het eraan toeging tijdens overleggen. “Er lag een pakket op tafel, het migratiepakket. Voor de lange termijn zou dat impact zou hebben, maar er is toen niet gekozen voor de lange termijn”, vertelt Segers.

De voormalig partijleider van de CU zegt dat met die maatregelen men “langzaam maar zeker grip op migratie” zou hebben gekregen. Maar er stonden verkiezingen voor de deur. “Dan zie je toch dat de druk om op korte termijn te scoren te groot was. Er is doelbewust gekozen om het pakket niet uit te voeren.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het effect is dat Faber nu weinig kan. “De werkelijkheid botst tegen je gezicht en dat is ook de werkelijkheid van mevrouw Faber.” Die werkelijkheid is ook “onze werkelijkheid”, zegt Segers. “We kunnen wel roepen dat de zon elke dag moet gaan schijnen, maar het regent ook wel eens. Het is ingewikkeld.”

Wensdenken

President van de Algemene Rekenkamer Pieter Duisenberg ziet dat het kabinet duidelijke wensen heeft. “Iets wensen is iets anders dan de werkelijkheid.” Hij berust zich op zijn analyse op de begroting van het kabinet. “Daarin zie je dat de asielkosten opeens heel erg dalen, terwijl het aantal asielzoekers in azc’s, in diezelfde begroting, niet omlaag gaat.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De Algemene Rekenkamer heeft de afgelopen 23 jaar de asielkosten in de begrotingen onderzocht. “In 21 gevallen heeft men de begroting naar boven moeten bijstellen. Die bleek dus keer op keer te laag te zijn. Er zat zoveel wensdenken in die begroting en dat is wegkijken van de werkelijkheid.” De twee keer dat er niet bijgesteld diende te worden, waren de coronajaren.

Advies aan kabinet

Duisenberg adviseert het kabinet “realisme en de feiten” onder ogen te zien. “Anders bak je de teleurstelling van te voren in.” Daarnaast vindt hij dat er geen sprake is van een crisis. “Het zijn geen verrassingen of teleurstellingen. Het is een beleidscrisis: jarenlang wegkijken van wat de werkelijkheid is en daar niet op acteren.”

Segers vult aan: “Paniek, als gevolg van politieke keuzes, is wat anders dan een noodtoestand en iets wat je overkomt.” Als laatste richt de oud-politicus zich tot het kabinet. “De mogelijkheden om migratie op korte termijn in te perken, zijn beperkt. Ga voor de lange termijn.”

Lees ook:

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond te gast in Café Kockelmann:

  • ⁠GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans;
  • ⁠⁠BBB-oprichter Henk Vermeer;
  • Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie bestaat dit jaar vijftig jaar. ⁠Het duo is onlosmakelijk verbonden met politiek Den Haag. Ook Erik van Muiswinkel kan niet zonder F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij;
  • ⁠En asielminister Marjolein Faber is in een klap beroemd in Nederland door haar uitspraken over het ‘strengste asielbeleid ooit’. Maar wat drijft deze vrouw en hoe is ze nou echt? Verslaggever van Omroep Gelderland Annemieke Schakelaar en politiek verslaggever van de NOS Wilma Borgman kennen Faber al jaren.
Vrijdag om 22.20 uur

Wat komt er allemaal kijken bij een gijzeling?

Wat zijn de motieven van een gijzelnemer? Voor welke dilemma’s komt een politieonderhandelaar te staan? En  wat zijn de overlevingsstrategieën van slachtoffers?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politieonderhandelaar Aad Egberts en onderzoeksjournalist Alissa Hippe, die deze week de rechtszaak bijwoonde over de gijzeling in Ede. Ook horen we het verhaal van Jeffrey die in 2008 gegijzeld werd in het stadshuis van Almelo.

Vrijdag 19.00 uur
Justitieminister Van Weel positief over gesprek over vroegpensioen bij politie

Justitieminister David van Weel is positief over de gesprekken die lopen met de politiebonden over een nieuwe regeling voor vroegpensioen. Hij heeft vrijdag van zijn…

Lees meer

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? ‘Er is op ons net maar plek voor één’

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. “Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen,…

Lees meer

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom? ‘Het is een stukje erkenning’

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Wat…

Lees meer

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer