Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Brug in Amsterdam niet vernoemd naar oorlogsheld vanwege diversiteitsbeleid

Rick Hartkamp

Amsterdam gaat geen brug vernoemen naar de 'Soldaat van Oranje', Erik Hazelhoff Roelfzema. Een speciale adviesraad heeft de vernoeming afgewezen, omdat het niet past binnen het diversiteitsbeleid van de gemeente. "Blanke mannen van een zekere leeftijd worden een bedreigde minderheid", grapt oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers met een serieuze ondertoon.

De adviesraad geeft aan dat er ook twijfels zijn over de verdiensten van Hazelhoff Roelfzema aan de hoofdstad. 650 straten in Amsterdam zijn vernoemd naar een verzetsheld, maar dankzij de commissie zijn nieuwe straatnamen vooral vernoemd naar een vrouw- of niet-Nederlander. Dat blijkt uit de lijst met namen waarop de Adviesraad naamgeving openbare ruimten (ANOR) negatief adviseerde, opgevraagd door De Telegraaf.

'Moet niet heel moeilijk zijn'

Negatief adviseren komt niet vaak voor, maar direct na de oprichting van de commissie in 2021 ging er een streep door de naam Hazelhoff Roelfzema. "Het moet niet heel moeilijk zijn om ergens een straat of plek naar zo'n persoon te kunnen vernoemen", vindt Segers.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij erkent dat bredere vernoeming goed is. "Dat het een representatie is van de diversiteit in de samenleving. Maar dit was wel een held", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over Hazelhoff Roelfzema.

Verzetsstrijder

Hazelhoff Roelfzema was een verzetsstrijder en piloot in de Tweede Wereldoorlog. "Hij was een Engelandvaarder, waar hij zijn wings heeft gehaald. Vervolgens is hij adjudant van koningin Wilhelmina geworden", vertelt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga. "Ook was hij een belangrijk adviseur van Prins Bernhard."

Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman uitte eerder kritiek op het besluit van de commissie. In een reactie zei hij dat juist dankzij dit soort mensen Nederland in vrijheid leeft. Osinga sluit zich daar volledig bij aan. "Laat voor deze man toch een plekje over zijn."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

In De Telegraaf noemde Marco Kroon het niet vernoemen van Hazelhoff Roelfzema "schandalig". Ook hij kreeg, decennia na Hazelhoff Roelfzema, de Militaire Willems-Orde. Schandalig wil Osinga het niet noemen, "maar begrijpen doe ik het niet helemaal".

Terughoudender met verzetshelden

Omdat er al veel straten en bruggen naar verzetshelden zijn vernoemd, wil gemeente Amsterdam daar terughoudender mee zijn. Vooral als er niet direct een binding met de stad is, zegt een woordvoerster van gemeente Amsterdam tegen de krant. Bijna de helft van de vernoemingen heeft betrekking op de Tweede Wereldoorlog.

Er is overigens nog geen nieuwe naam voor de brug gekozen, meldt de ANOR.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau