main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2024 — 10:59

Wie kan hoop en perspectief bieden in het conflict in het Midden-Oosten? ‘Zonder hoop, wens je elkaar de hel toe’

Het conflict in het Midden-Oosten loopt steeds verder uit de hand nu Iran een rakettenregen heeft afgevuurd op Israël. Kan iemand nog perspectief bieden of strijden alle betrokken partijen door tot het bittere eind?

Toen Israël gisteren werd bestookt met raketten, werd het door mensen uit Gaza met gejuich ontvangen. Rachel Meijer, wonend in Israël, vertelt in de studio van Goedemorgen Nederland dat zij die reactie wel begrijpt. “Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Als zij denken dat Israël verwoest wordt, zullen zij daar blij mee zijn.”

Volgens Meijer is er onder de burgers in Gaza weinig hoop. “En daar maak je een heel gevaarlijke vijand mee. Als je geen hoop hebt op vrede, wens je elkaar alleen maar de hel toe.”

Wie kan wel hoop geven?

Van de Verenigde Naties wordt niet verwacht dat het een rol kan spelen in het conflict in het Midden-Oosten. “De VN wordt als partijdig beschouwd”, zegt defensiespecialist bij HCSS Peter Wijninga. Het gevoel heerst dat de VN niet aan de kant van Israël staat, dus wordt er naar een andere partij gekeken: de Verenigde Staten. “Die hebben de meeste invloed op Israël. Dat betekent dat ze ook de meeste invloed hebben op de Arabische landen in de regio. De VS moeten een beleid ontwikkelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Wijninga “kan je op een gegeven moment terughoudendheid van Israël verwachten”, maar de praktijk wijst anders uit. “De sfeer is op dit moment zo vijandig naar elkaar, dat men elkaar alleen maar bekijkt door het vijandbeeld. Dat betekent dat het heel moeilijk is om hier uit te breken. Het betekent ook dat er invloed van buitenaf nodig is en dat kan alleen maar van de VS komen.”

Militaire doel

Voordat de VS zich echt mengt in het conflict, wil het weten wat het militaire doel is van Israël, zegt Amerikanist Diederik Brink. “Die discussie moet de komende tijd plaatsvinden. Het militaire doel moet veel helderder worden, ook in het gesprek tussen de partijen, maar ook naar het grote publiek.”

Dat militaire doel, dat is wel duidelijk, vindt rechtsgeleerde Afshin Ellian. “Het militaire doel is het ontmantelen van Hezbollah en het ontmantelen van Hamas. Amerika staat daarachter, maar sommige landen uit de westerse wereld bevalt dat doel niet.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

“Je kan ze verlammen, de wapens uit de handen slaan”, vult Wijninga aan. “Daarmee ben je er nog niet, want dat zijn militaire doeleinden. Israël is heel goed in het bereiken daarvan, door de hele geschiedenis heen, maar er is geen plan. Dat is ook de kritiek van de oppositie in Israël richting Netanyahu: wat wil je met Gaza en met Iran? Hoe denk je verder te gaan als je de militaire overwinning bereikt?”

Iran

Ellian zegt dat het conflict in het Midden-Oosten maar om één land draait: Iran. “Iran betaalt aan Hamas en Iran heeft Hezbollah, een grootschalige criminele organisatie, opgericht en betaald. Daar moet je verandering in teweegbrengen.” Het Westen kan daar een rol in spelen, denkt Ellian. Maar hoe? “Door dissidenten en oppositie te ondersteunen. Het Westen moet actief hulp bieden aan tegenstanders van het regime.”

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het grondoffensief van Israël in Libanon

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer

Tweede Kamer niet overtuigd van gevangenenplan met Estland: ‘Meer na- dan voordelen’

De Tweede Kamer ziet het niet zitten om Nederlandse gevangen onder te brengen in cellen in Estland. Zo noemt GroenLinks-PvdA-woordvoerder Lahlah het plan ‘schandalig’ en…

Lees meer

Na jaren van heibel kogel door de kerk: A15 wordt doorgetrokken

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Hierdoor wordt Gelderland een stuk bereikbaarder, maar…

Lees meer

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

PVV-fractievoorzitter in Europa Sebastiaan Stöteler zegt dat migratiebeperking voor zowel Europa als Nederland het doel is. Het opperen van een opt-out “is slechts een middel…

Lees meer

Iran plant mogelijk raketaanval op Israël, zegt bron Witte Huis

Iran zou op het punt staan een raketaanval uit te voeren op Israël. De Verenigde Staten hebben signalen ontvangen dat het land een aanval voorbereidt…

Lees meer

Kamer stuurt asielminister Faber bij: liefst kleine azc’s

Asielminister Marjolein Faber moet ruimte blijven laten voor kleinere asielzoekerscentra, vindt de Tweede Kamer. Faber streeft naar grotere azc’s omdat die goedkoper zouden zijn, maar…

Lees meer