Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wie kan hoop en perspectief bieden in het conflict in het Midden-Oosten? ‘Zonder hoop, wens je elkaar de hel toe’

Het conflict in het Midden-Oosten loopt steeds verder uit de hand nu Iran een rakettenregen heeft afgevuurd op Israël. Kan iemand nog perspectief bieden of strijden alle betrokken partijen door tot het bittere eind?

Toen Israël gisteren werd bestookt met raketten, werd het door mensen uit Gaza met gejuich ontvangen. Rachel Meijer, wonend in Israël, vertelt in de studio van Goedemorgen Nederland dat zij die reactie wel begrijpt. "Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Als zij denken dat Israël verwoest wordt, zullen zij daar blij mee zijn."

Volgens Meijer is er onder de burgers in Gaza weinig hoop. "En daar maak je een heel gevaarlijke vijand mee. Als je geen hoop hebt op vrede, wens je elkaar alleen maar de hel toe."

Wie kan wel hoop geven?

Van de Verenigde Naties wordt niet verwacht dat het een rol kan spelen in het conflict in het Midden-Oosten. "De VN wordt als partijdig beschouwd", zegt defensiespecialist bij HCSS Peter Wijninga. Het gevoel heerst dat de VN niet aan de kant van Israël staat, dus wordt er naar een andere partij gekeken: de Verenigde Staten. "Die hebben de meeste invloed op Israël. Dat betekent dat ze ook de meeste invloed hebben op de Arabische landen in de regio. De VS moeten een beleid ontwikkelen."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Wijninga "kan je op een gegeven moment terughoudendheid van Israël verwachten", maar de praktijk wijst anders uit. "De sfeer is op dit moment zo vijandig naar elkaar, dat men elkaar alleen maar bekijkt door het vijandbeeld. Dat betekent dat het heel moeilijk is om hier uit te breken. Het betekent ook dat er invloed van buitenaf nodig is en dat kan alleen maar van de VS komen."

Militaire doel

Voordat de VS zich echt mengt in het conflict, wil het weten wat het militaire doel is van Israël, zegt Amerikanist Diederik Brink. "Die discussie moet de komende tijd plaatsvinden. Het militaire doel moet veel helderder worden, ook in het gesprek tussen de partijen, maar ook naar het grote publiek."

Dat militaire doel, dat is wel duidelijk, vindt rechtsgeleerde Afshin Ellian. "Het militaire doel is het ontmantelen van Hezbollah en het ontmantelen van Hamas. Amerika staat daarachter, maar sommige landen uit de westerse wereld bevalt dat doel niet."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

"Je kan ze verlammen, de wapens uit de handen slaan", vult Wijninga aan. "Daarmee ben je er nog niet, want dat zijn militaire doeleinden. Israël is heel goed in het bereiken daarvan, door de hele geschiedenis heen, maar er is geen plan. Dat is ook de kritiek van de oppositie in Israël richting Netanyahu: wat wil je met Gaza en met Iran? Hoe denk je verder te gaan als je de militaire overwinning bereikt?"

Iran

Ellian zegt dat het conflict in het Midden-Oosten maar om één land draait: Iran. "Iran betaalt aan Hamas en Iran heeft Hezbollah, een grootschalige criminele organisatie, opgericht en betaald. Daar moet je verandering in teweegbrengen." Het Westen kan daar een rol in spelen, denkt Ellian. Maar hoe? "Door dissidenten en oppositie te ondersteunen. Het Westen moet actief hulp bieden aan tegenstanders van het regime."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau