main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2024 — 12:31

Defensiespecialist: Israël zal hard terugslaan na aanval Iran

De kans is groot dat Israël hard zal terugslaan na de raketaanval van Iran. Dat zegt defensiespecialist van denktank HCSS Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik denk dat Israël of in ieder geval Benjamin Netanyahu bereid is om een flinke tik uit te delen. Groter dan ze in april hebben gedaan, naar aanleiding van de eerste grote aanval van Iran.”

Israël werkt volgens anonieme overheidsfunctionarissen aan een “aanzienlijke vergelding” voor de Iraanse raketaanvallen van dinsdag, meldt Axios. Volgens de nieuwssite is de kans groot dat olieproductielocaties aangevallen worden. Ook zou overwogen worden om specifieke personen te doden of luchtverdediging aan te vallen.

Volgens Wijninga is het nog onduidelijk hoe Israël zal reageren. “Israël gaat dat zeker niet vooraf aankondigingen, maar ik denk dat we de komende dagen antwoord krijgen.” Hij houdt rekening met raketaanvallen op Iran. “En misschien een aanval met vliegtuigen. In die orde moet je het zien.”

Ook minister David van Weel (Justitie), tot voorkort de rechterhand van Jens Stoltenberg, de voorganger van Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO, denkt dat Israël zal reageren. “Ik hoop dat als dat gebeurt, het afgemeten is. We moeten echt op weg naar de-escalatie.”

‘Hoop dat het met een sisser afloopt’

Rachel Meijer woont in Israël. Gisteravond vloog ze naar Nederland, terwijl raketten uit Iran door de lucht vlogen. “Ik ben zeker geen expert, maar ik ben bang voor escalatie. Mijn familie zit nog in Israël, mijn man en kinderen. Ik hoop dat het allemaal met een sisser afloopt.” Wat haar betreft blijft een reactie van Israël achterwege. “Ik heb liever dat iedereen lief voor elkaar is en dit snel over is.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wijninga sluit niet uit dat Israël besluit af te zien van een reactie. “Israël is militair en politiek gezien de sterkste partij in het Midden-Oosten, dat mag je rustig zeggen. Je kan van Israël verwachten dat het op een gegeven moment wat meer zelfbeheersing laat zien.”

Lees ook: 

Wie kan hoop en perspectief bieden in het conflict in het Midden-Oosten? ‘Zonder hoop, wens je elkaar de hel toe’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer

Tweede Kamer niet overtuigd van gevangenenplan met Estland: ‘Meer na- dan voordelen’

De Tweede Kamer ziet het niet zitten om Nederlandse gevangen onder te brengen in cellen in Estland. Zo noemt GroenLinks-PvdA-woordvoerder Lahlah het plan ‘schandalig’ en…

Lees meer

Na jaren van heibel kogel door de kerk: A15 wordt doorgetrokken

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Hierdoor wordt Gelderland een stuk bereikbaarder, maar…

Lees meer

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

PVV-fractievoorzitter in Europa Sebastiaan Stöteler zegt dat migratiebeperking voor zowel Europa als Nederland het doel is. Het opperen van een opt-out “is slechts een middel…

Lees meer

Iran plant mogelijk raketaanval op Israël, zegt bron Witte Huis

Iran zou op het punt staan een raketaanval uit te voeren op Israël. De Verenigde Staten hebben signalen ontvangen dat het land een aanval voorbereidt…

Lees meer

Kamer stuurt asielminister Faber bij: liefst kleine azc’s

Asielminister Marjolein Faber moet ruimte blijven laten voor kleinere asielzoekerscentra, vindt de Tweede Kamer. Faber streeft naar grotere azc’s omdat die goedkoper zouden zijn, maar…

Lees meer