main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 oktober 2024 — 10:57

Is Mark Rutte een NAVO-baas zonder visie? ‘Als hij ergens voor gaat, krijg je hem niet zomaar weg’

Waar voormalig minister-president Mark Rutte (VVD) drie maanden geleden nog afscheid nam van het Torentje in Den Haag, mag hij zich nu secretaris-generaal van de NAVO noemen. Hoewel hij volgens oud-defensieminister Henk Kamp (VVD) voorheen weinig had met defensie, is Rutte “op dit moment echt klaar voor die functie”.

Rutte treedt aan in roerige tijden. Het wereldtoneel staat onder spanning door verschillende conflicten. EU-correspondent van De Telegraaf Alexander Bakker verwacht dat de oorlog in Oekraïne op dit moment de meeste aandacht zal vragen. “Maar ook de situatie in het Midden-Oosten, waar Iran bij betrokken is. Iran levert ook weer wapens aan Rusland die worden ingezet tegen Oekraïne. En we hebben straks in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen.”

Rutte moet straks het standpunt van de NAVO uitdragen, zegt Bakker. Volgens Kamp zal Rutte moeten zorgen dat de NAVO een “geloofwaardige tegenmacht tegen Poetin” vormt. “Ik denk dat het heel erg belangrijk is dat de NAVO afschrikwekkend is voor Rusland. Dat er geen aanval komt vanuit Rusland op NAVO-lidstaten, omdat het bang is voor wat de NAVO gaat doen.”

Gebrek aan visie?

Critici benadrukken dat Rutte vooral een gebrek aan visie heeft. Kamp verwacht daarentegen geen problemen, omdat Rutte de NAVO-visie moet uitdragen. “Dat zijn 32 landen en je staat met z’n allen voor één. Dus als er een land wordt aangevallen, ga je met z’n allen verdedigen”, vertelt de oud-minister in drie kabinetten van Rutte.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

“Het tweede onderdeel is dat er een band is tussen de VS en Europa. Dat is de kern van de veiligheid hier in Europa”, zegt Kamp. “De derde is dat je met z’n allen moet bijdragen aan een sterke militaire macht. Dat betekent dat je een behoorlijk percentage van de bruto nationaal product (2 procent, red.) in defensie moet steken. Dat zijn de belangrijke pijlers onder de NAVO. Dat is ook de visie van Rutte.”

Hoewel Rutte volgens Kamp in het begin weinig had met defensie, is dat in zijn veertien jaar als premier veranderd. Kamp noemt de MH17-ramp, de inval in Oekraïne en de onzekerheid in de Baltische staten vanwege Rusland als voorbeeld. “Inmiddels heeft hij heel veel gevoel voor defensie gekregen. Op dit moment is hij echt klaar voor die functie.”

Trump als president?

Met alle dreigingen op de voorgrond moet Rutte ook de 32 NAVO-landen binnenboord zien te houden. Met de kans dat oud-president Donald Trump opnieuw in het Witte Huis terechtkomt, laaien de spanningen binnen het bondgenootschap op. Trump is uitgesproken kritisch op de NAVO.

Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen kan Rutte zijn mannetje staan. “We hebben eerder tijdens een persconferentie met Trump gezien dat hij iets zei waar Rutte het niet mee eens was. Toen zei Rutte ook gewoon ‘nee’. Hij liet duidelijk blijken dat hij een vinger in de pap had en niet over zich heen liet lopen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Ook ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis denkt dat Rutte “de juiste man op de juiste plaats” is. “Met al die ervaring in de coalitiepolitiek met minderheden in Nederland, is hij de aangewezen persoon om dat in Brussel te regelen als het gaat om 32 bondgenoten. En als er mogelijk een Amerikaanse president wordt gekozen die heel veel ingewikkeldheid met zich meebrengt.”

Rutte wordt nu voor vier jaar benoemd als secretaris-generaal. “Maar Rutte kennende gaat dat langer worden”, zegt Kamp. “Stoltenberg zat er tien jaar. Als Rutte ergens voor gaat, dan heb je hem niet zomaar weg.”

Sobere plechtigheid

De benoeming van Rutte als opvolger van Jens Stoltenberg bij de NAVO is een sobere plechtigheid, vertelt Bakker. “Het begint met een kranslegging om de omgekomen militairen tijdens de NAVO-missies te herdenken. Dat gaat Rutte doen samen met de vertrekkend secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Daarna zijn er veel toespraken.”

De officiële machtsoverdracht vindt plaats tijdens een vergadering van de Noord-Atlantische Raad, het politieke bestuursorgaan van de NAVO. “Daarna mag Rutte zich secretaris-generaal noemen en is zijn eerste persconferentie.”

‘Oekraïne moet snel lid worden’

Tijdens zijn eerste vergadering met de 32 NAVO-ambassadeurs heeft Rutte gezegd dat Oekraïne snel lid moet worden van de NAVO. “Oekraïne hoort thuis in de NAVO”, zei hij. In de vergadering kreeg Rutte officieel de voorzittershamer uit handen van zijn voorganger Stoltenberg.

“Er kan geen sprake zijn van blijvende veiligheid in Europa zonder een sterk, onafhankelijk Oekraïne”, benadrukte Rutte. “Ik weet uit persoonlijke ervaring met het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 hoe het conflict in Oekraïne niet beperkt blijft tot de frontlinies. We moeten dus ons steentje bijdragen. We moeten het pakket waarmaken dat op de top in Washington is overeengekomen.”

Die top was in juli. Daar hebben de bondgenoten onder meer afgesproken dat er een onomkeerbare weg is ingeslagen naar het Oekraïens lidmaatschap van de NAVO.

Lees ook:

De valkuilen van kersvers NAVO-chef Mark Rutte: ‘Oppassen dat hij niet het schoothondje wordt van Harris of Trump’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Is het NAVO-bondgenootschap in gevaar door Trump? ‘Rutte moet dat zien te voorkomen’

Hoelang kan het NAVO-bondgenootschap nog bestaan als voormalig president Donald Trump opnieuw het Witte Huis zal betreden? Het is aan de kersverse NAVO-chef Mark Rutte…

Lees meer

Hoe rol je een criminele familie op? ‘Begin bij de vrouwen’

Van beruchte woonwagenfamilies tot de Taghi’s. Nederland kent veel criminele families, waarin ieder lid een eigen rol heeft. Hoe breng je een dynastie in de…

Lees meer

Dit kabinet bezuinigt niet, maar trapt juist het gas in: ‘Ik noem het een koerscorrectie’

Het kabinet heeft op de totale begroting van 450 miljard euro tal van bezuinigingen aangekondigd. Toch groeien de overheidsuitgaven stug door. “Het kabinet zou er…

Lees meer

BBB: ‘Wij steunen debataanvraag over uitspraak Chris Jansen niet’

De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet steun aan de debataanvraag van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop over de uitspraken van PVV-staatssecretaris Chris Jansen niet zitten. “Wij doen niet…

Lees meer

Albergen biedt op dag een onderdak aan veertig asielzoekers

Veertig mensen zijn maandag verwelkomd in het voormalige hotel in het Overijsselse Albergen, dat nu dient als asielzoekerscentrum, dat meldt een woordvoerder van het Centraal…

Lees meer

Ook privégegevens van politiemensen gelekt

Door het datalek bij de politie zijn ook privégegevens van politiemedewerkers buitgemaakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door NOS en zegt dat het om incidentele…

Lees meer

Jaarbeurs overvol: deel asielzoekers overgeplaatst naar Den Haag

Een groep asielzoekers die eerder in de Jaarbeurs in Utrecht verbleef, is maandag aangekomen in een leegstaand pand aan de Maanweg in Den Haag. Het…

Lees meer

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de…

Lees meer

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen “kortzichtig en bijziend”. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert…

Lees meer