Alles wat je moet weten over het grondoffensief van Israël in Libanon
Israël is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met een grondoffensief in het zuiden van Libanon. Waarom doet Israël dit? Hoe lang gaat dit conflict nog duren? Wat moet er gebeuren om de oorlog ten einde te brengen?
Defensiespecialist van HCSS Peter Wijninga legt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit wat er allemaal speelt in het Midden-Oosten, nu Israël is begonnen met een grondoffensief.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Waarom voert Israël een grondoffensief uit?
“Het zullen verschillende acties zijn, gericht op plekken in Zuid-Libanon, langs de grens waar ze hebben vastgesteld dat Hezbollah infrastructuur heeft. Dat kunnen tunnels, opslagplaatsen, commandoposten en andere locaties zijn. Die willen ze vernietigen. Op zo’n manier proberen de strook langs de grens te vrijwaren van de aanwezigheid en acties van Hezbollah.”
Is er angst voor nog verdere escalatie?
“De situatie is riskant, dus dat risico is er wel. Ook omdat Iran kan reageren en Hezbollah te hulp te schiet. Dat zullen ze niet met grondtroepen doen, maar wel met een massale raketaanval. Het risico is ook dat Syrië zich ermee gaat bemoeien, want die grenst ook aan Libanon. Veel wapens komen vanuit Iran via Syrië in Libanon terecht.”
Hoe lang gaat dit nog duren?
“Dat is heel moeilijk om te zeggen. Israël zegt dat het lokale, doelgerichte en beperkte locaties zijn. Dat kan erop wijzen dat ze naar een dorp gaan, daar acties uitvoeren en zich dan weer terugtrekken.”
“Hezbollah heeft gezegd dat ze tegen Israël blijven strijden, zolang de oorlog in Gaza duurt. Hezbollah zal proberen de acties van Israël te frustreren door te blijven schieten met raketten. Misschien trekken ze zich een eindje terug naar het noorden toe. Mogelijk zelfs boven de Litani-rivier. Een rivier die door Oostwest-Libanon loopt, ongeveer 30 kilometer van de grens. We hebben inmiddels gezien dat Hezbollah ook over langeafstandswapens beschikt. Met andere woorden: vanaf dat punt kunnen ze Israël ook nog steeds bestoken.”
Wat moet er gebeuren om dit conflict op te lossen?
“De enige oplossing is dat er een bestand komt in Gaza tussen Hamas en Israël. Dan houdt Hezbollah op met vuren. Dan kun je ondertussen werken aan het verwijderen van Hezbollah uit de grensregio, dat zij zich eigenlijk terugtrekken tot boven de Litani-rivier. Dat was ook de afspraak in 2006, naar aanleiding van een VN-resolutie. Waar alle partijen mee akkoord gingen.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
“De partijen in Gaza moeten beide water bij de wijn doen om tot een bestand te komen. Dat is heel moeilijk. Dat hebben we laatste maanden wel gezien. Elke keer is er wel één of beide partijen die dwarsliggen, omdat ze niet willen opgeven. Het heeft een relatie met het conflict in het noorden en Hezbollah houdt pas echt op met schieten nadat er zo’n bestand is.”
Is Netanyahu ertoe bereid iets in te leveren?
“Dat is zeer de vraag. Het is ook de vraag of Israël het zich kan veroorloven heel lang in Zuid-Libanon actief te zijn. Het heeft ook nog steeds de situatie in Gaza lopen. Dat kost enorm veel geld. Het is een enorme last voor de Israëlische economie en voor het Israëlische leger. Misschien denkt Hezbollah wel: we trekken ons een tijdje terug en daarna gaan we rustig zitten wachten.”
Is Netanyahu nog mee bezig met de gijzelaars in Gaza?
“In de ogen van de familie van de gijzelaars is Netanyahu daar gedurende de gehele oorlog te weinig mee bezig. Dat is de constante kritiek op de regering Netanyahu. Als het aan de familie van de gijzelaars ligt, was het bestand er al geweest om de gijzelaars vrij te krijgen. Dat is heel lastig. Hij staat binnenlands onder druk, maar ook buitenlands onder druk. De Amerikanen oefenen druk uit om dit conflict en de vijandige aanvallen die zij nu maken binnen Libanon beperkt te houden.”
Kan de VN nog iets betekenen, met een resolutie bijvoorbeeld?
“Nee, dat heeft weinig zin. Het is goed dat men erover spreekt, maar het heeft op dit moment weinig zin. Als er een resolutie komt waarin Israël wordt veroordeeld, zal Israël dat naast zich neerleggen. Het enige wat Israël nu doet is hameren op de resolutie van 2006, waarin werd afgesproken dat Hezbollah zich zou terugtrekken tot boven de Litani-rivier. Dat wil Israël weer bereiken.”
Lees ook:
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer