main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 oktober 2024 — 10:31

Alles wat je moet weten over het grondoffensief van Israël in Libanon

Israël is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met een grondoffensief in het zuiden van Libanon. Waarom doet Israël dit? Hoe lang gaat dit conflict nog duren? Wat moet er gebeuren om de oorlog ten einde te brengen? 

Defensiespecialist van HCSS Peter Wijninga legt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit wat er allemaal speelt in het Midden-Oosten, nu Israël is begonnen met een grondoffensief.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Waarom voert Israël een grondoffensief uit?

“Het zullen verschillende acties zijn, gericht op plekken in Zuid-Libanon, langs de grens waar ze hebben vastgesteld dat Hezbollah infrastructuur heeft. Dat kunnen tunnels, opslagplaatsen, commandoposten en andere locaties zijn. Die willen ze vernietigen. Op zo’n manier proberen de strook langs de grens te vrijwaren van de aanwezigheid en acties van Hezbollah.”

Is er angst voor nog verdere escalatie?

“De situatie is riskant, dus dat risico is er wel. Ook omdat Iran kan reageren en Hezbollah te hulp te schiet. Dat zullen ze niet met grondtroepen doen, maar wel met een massale raketaanval. Het risico is ook dat Syrië zich ermee gaat bemoeien, want die grenst ook aan Libanon. Veel wapens komen vanuit Iran via Syrië in Libanon terecht.”

Hoe lang gaat dit nog duren?

“Dat is heel moeilijk om te zeggen. Israël zegt dat het lokale, doelgerichte en beperkte locaties zijn. Dat kan erop wijzen dat ze naar een dorp gaan, daar acties uitvoeren en zich dan weer terugtrekken.”

“Hezbollah heeft gezegd dat ze tegen Israël blijven strijden, zolang de oorlog in Gaza duurt. Hezbollah zal proberen de acties van Israël te frustreren door te blijven schieten met raketten. Misschien trekken ze zich een eindje terug naar het noorden toe. Mogelijk zelfs boven de Litani-rivier. Een rivier die door Oostwest-Libanon loopt, ongeveer 30 kilometer van de grens. We hebben inmiddels gezien dat Hezbollah ook over langeafstandswapens beschikt. Met andere woorden: vanaf dat punt kunnen ze Israël ook nog steeds bestoken.”

Wat moet er gebeuren om dit conflict op te lossen?

“De enige oplossing is dat er een bestand komt in Gaza tussen Hamas en Israël. Dan houdt Hezbollah op met vuren. Dan kun je ondertussen werken aan het verwijderen van Hezbollah uit de grensregio, dat zij zich eigenlijk terugtrekken tot boven de Litani-rivier. Dat was ook de afspraak in 2006, naar aanleiding van een VN-resolutie. Waar alle partijen mee akkoord gingen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

“De partijen in Gaza moeten beide water bij de wijn doen om tot een bestand te komen. Dat is heel moeilijk. Dat hebben we laatste maanden wel gezien. Elke keer is er wel één of beide partijen die dwarsliggen, omdat ze niet willen opgeven. Het heeft een relatie met het conflict in het noorden en Hezbollah houdt pas echt op met schieten nadat er zo’n bestand is.”

Is Netanyahu ertoe bereid iets in te leveren?

“Dat is zeer de vraag. Het is ook de vraag of Israël het zich kan veroorloven heel lang in Zuid-Libanon actief te zijn. Het heeft ook nog steeds de situatie in Gaza lopen. Dat kost enorm veel geld. Het is een enorme last voor de Israëlische economie en voor het Israëlische leger. Misschien denkt Hezbollah wel: we trekken ons een tijdje terug en daarna gaan we rustig zitten wachten.”

Is Netanyahu nog mee bezig met de gijzelaars in Gaza?

“In de ogen van de familie van de gijzelaars is Netanyahu daar gedurende de gehele oorlog te weinig mee bezig. Dat is de constante kritiek op de regering Netanyahu. Als het aan de familie van de gijzelaars ligt, was het bestand er al geweest om de gijzelaars vrij te krijgen. Dat is heel lastig. Hij staat binnenlands onder druk, maar ook buitenlands onder druk. De Amerikanen oefenen druk uit om dit conflict en de vijandige aanvallen die zij nu maken binnen Libanon beperkt te houden.”

Kan de VN nog iets betekenen, met een resolutie bijvoorbeeld?

“Nee, dat heeft weinig zin. Het is goed dat men erover spreekt, maar het heeft op dit moment weinig zin. Als er een resolutie komt waarin Israël wordt veroordeeld, zal Israël dat naast zich neerleggen. Het enige wat Israël nu doet is hameren op de resolutie van 2006, waarin werd afgesproken dat Hezbollah zich zou terugtrekken tot boven de Litani-rivier. Dat wil Israël weer bereiken.”

Lees ook:

Oud-defensieminister Henk Kamp vindt dat kabinet beestje bij de naam moet noemen: ‘Hezbollah is een puur terroristische organisatie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Hoe rol je een criminele familie op? ‘Begin bij de vrouwen’

Van beruchte woonwagenfamilies tot de Taghi’s. Nederland kent veel criminele families, waarin ieder lid een eigen rol heeft. Hoe breng je een dynastie in de…

Lees meer

Dit kabinet bezuinigt niet, maar trapt juist het gas in: ‘Ik noem het een koerscorrectie’

Het kabinet heeft op de totale begroting van 450 miljard euro tal van bezuinigingen aangekondigd. Toch groeien de overheidsuitgaven stug door. “Het kabinet zou er…

Lees meer

BBB: ‘Wij steunen debataanvraag over uitspraak Chris Jansen niet’

De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet steun aan de debataanvraag van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop over de uitspraken van PVV’er Chris Jansen niet zitten. “Wij doen niet…

Lees meer

Albergen biedt op dag een onderdak aan veertig asielzoekers

Veertig mensen zijn maandag verwelkomd in het voormalige hotel in het Overijsselse Albergen, dat nu dient als asielzoekerscentrum, dat meldt een woordvoerder van het Centraal…

Lees meer

Ook privégegevens van politiemensen gelekt

Door het datalek bij de politie zijn ook privégegevens van politiemedewerkers buitgemaakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door NOS en zegt dat het om incidentele…

Lees meer

Jaarbeurs overvol: deel asielzoekers overgeplaatst naar Den Haag

Een groep asielzoekers die eerder in de Jaarbeurs in Utrecht verbleef, is maandag aangekomen in een leegstaand pand aan de Maanweg in Den Haag. Het…

Lees meer

Hermans: risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de…

Lees meer

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief noemt minister van Financiën kortzichtig en bijziend

Volgens schatkistbewaarder van D66 Hans Vijlbrief is minister van Financiën Eelco Heinen “kortzichtig en bijziend”. Deze uitspraak doet hij in Sven op 1. Heinen hamert…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Kabinet en Kamer debatteren deze week over de financiële plannen voor komend jaar tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Niet het meest sexy evenement, maar wel…

Lees meer