Parkeerkrapte blijft ‘een gat in de markt’: ondergronds parkeren is booming
Parkeren in de stad in Nederland is voor veel mensen één grote irritatie. Dat heeft te maken met het toenemende aantal auto's op de weg en het achterblijvende aantal parkeerplekken. De oplossing? Ondergrondse parkeerplekken, waar vooral makelaars een slaatje uitslaan.
Wie in de stad woont en de auto voor de deur kan parkeren, heeft het goed. Uit cijfers blijkt dat het aantal personenauto's in Nederland het afgelopen jaar met ruim 7 procent is gestegen naar 9,1 miljoen. Het aantal parkeerplekken groeit niet evenredig mee. Tel daarbij op dat een auto vaker stilstaat dan dat hij gebruikt wordt en je hebt 'parkeerkrapte', legt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet uit in Stand van Nederland: Generatie Next.
Parkeerkrapte
"In Nederland hebben we een gekke afspraak over parkeren. Het is het enige bezit dat we in de openbare ruimte kunnen plaatsen. Hiermee is het probleem ook daar naartoe verplaatst", aldus Te Brömmelstroet terwijl hij op de fiets door Amsterdam fietst. "Het leidt tot allerlei problemen. Kinderen kunnen minder makkelijk op straat spelen en ga maar eens een buurtfeest organiseren. Dat gaat gewoon niet met al die auto's."
Ondergrondse parkeergarages
Wie hier garen bij spinnen, zijn vooral investeerders en makelaars, want ondergrondse parkeergarages schieten als paddenstoelen uit de grond - vooral in grote steden. Makelaar Pieter Joep van den Brink verkoopt die parkeerplekken. "We zeggen hier dat je vier lijnen koopt. Een plekje hier in Amsterdam kost je zestigduizend euro", aldus Van den Brink. Of dat duur is? "Valt wel mee hoor, de meeste mensen die hier geparkeerd staan, verdienen echt niet heel veel meer."
Of mensen met een modaal inkomen met bovendien een essentieel beroep ook zo makkelijk een parkeerplaats kunnen aanschaffen, is echter nog maar de vraag. "Het wringt behoorlijk", zegt Te Brömmelstroet. "Mensen trekken hierdoor weg, maar je moet je ook afvragen in hoeverre je een auto nodig hebt. De meeste auto's staan hier op straat omdat het te betalen is, het is naar verhouding goedkoop en daarmee verstoren we het systeem."
Zijn de parkeerperikelen op te lossen? Hoe zit dit in andere steden, zoals Amsterdam? Kijk Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.