main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 september 2024 — 10:56

Nieuwe beelden tonen nasleep moordaanslag op John F. Kennedy, mogelijk geveild voor 100.000 dollar

61 jaar na de geruchtmakende moord op John F. Kennedy worden nieuwe beelden van de aanslag geveild. Op de 8mm kleurenfilm is te zien hoe de neergeschoten Amerikaanse president in de presidentiële wagen richting het ziekenhuis rijdt. “Ze verwachten 100.000 dollar te kunnen krijgen voor de beelden”, zegt journalist Lammert de Bruin in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het is uniek dat deze beelden zo lang na dato opduiken. We dachten alles wel te hebben gezien”, zegt De Bruin, maker van een podcast over de moord op Kennedy. Op 22 november 1963 werd Kennedy door scherpschutter Lee Harvey Oswald neergeschoten in Dallas, terwijl hij in een open limousine door de straten reed tijdens een presidentiële campagne.

De beelden zijn van een huisvader die destijds net een nieuwe camera had gekocht. “Hij dacht: de president komt naar de stad, ik ga dat eens even filmen.” De man stond aan het begin van de route en heeft toen opnames gemaakt, maar omdat hij niet wist hoe de camera precies werkte, stonden de beelden er niet goed op. “Toen ging hij naar het einde van de route om het nog een keer te proberen. Daar zijn deze beelden geschoten.”

Wat is op de beelden te zien?

De film begint kort nadat president Kennedy door zijn hoofd is geschoten. “De limousine is onderweg op de snelweg en ze rijden als een gek naar het ziekenhuis”, zegt De Bruin. Op de beelden van een minuut is te zien dat voormalig geheim agent Clint Hill op de kofferbak zit om de vrouw van Kennedy, Jackie, te beschermen. Met een duim omlaag geeft hij aan dat de toestand van Kennedy erg slecht is.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De Bruin denkt niet dat uit de beelden nieuw bewijsmateriaal te halen valt. “De film is na de moordaanslag gemaakt en het is op een andere plek dan waar de aanslag is gebeurd. Een kilometer verderop. Ik denk niet dat er veel op te zien is, maar het is indrukwekkend.” Slechts een klein stuk van de film is openbaar gemaakt. “Anders zijn de beelden natuurlijk minder waard.”

Rolletje lag in filmblik

Volgens The New York Times bewaarde Dale Carpenter, de man die de beelden schoot, de beelden decennialang in een filmblik. De familie vermoedt dat hij nooit de met de Amerikaanse overheid contact heeft gezocht. Kleinzoon James Gates veilt dit weekend de film, waar grote belangstelling voor is. “Er is al 20.000 dollar geboden”, weet De Bruin.

Het enige bewegende beeld dat de aanslag op Kennedy liet zien was de geruchtmakende Zapruder-film, een kleermaker die toevallig de colonne filmde op het moment dat de president werd neergeschoten.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Gates zocht in 2012 geheim agent Clint Hill op, toen hij besefte dat hij beelden van historische waarde in handen had. “Wie weet wat er nog allemaal op zolders ligt. De generatie die deze aanslag heeft meegemaakt zijn allemaal op hoge leeftijd en kinderen ruimen het huis op”, zegt De Bruin, die gefascineerd is geraakt over de zaak Kennedy.

Complottheorieën

Over de moord zijn achteraf veel complottheorieën verschenen, maar filmmaker Eddy Terstall wil daar niets van weten. “Ik heb best veel met politici gewerkt. Dan genees je wel van het idee dat er grootschalige complotten zijn. Het is vaak welwillende knulligheid. Niet bij iedereen, maar vaak.”

De Bruin beschikt zelf over veel persoonlijk materiaal van Kennedy, wat ook het veilen waard is. “Er is zoveel geheimgehouden door officiële diensten, dat je denkt dat er wel meer achter moet zitten”, zegt De Bruin over zijn fascinatie. “De officiële lezing klopt op veel punten aantoonbaar niet. Wat willen ze verbergen en waarom zijn tot de dag van vandaag documenten geheim?”

Lees ook:

Nederlandse journalisten doen schokkende ontdekking over moord op John F. Kennedy: ‘CIA zat erachter’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer