Meer dan de helft van de Nederlanders is eenzaam: ‘Ook mét sociale contacten’
Eenzaamheid hoeft niet te betekenen dat je niemand hebt. Ook mensen met sociale contacten kunnen zich wel eens, regelmatig of vaak alleen voelen. De Week tegen Eenzaamheid moet het taboe doorbreken.
''Meer dan de helft van de volwassen Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Een op de zeven voelt zich zelfs sterk eenzaam. Bij jongeren (18 tot en met 25 jaar) is dat zelfs één op de vier'', vertelt staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, Vicky Maeijer, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Bij eenzame mensen denk je snel aan ouderen die dag in dag uit thuis zitten, wachtend op een telefoontje of een uurtje bezoek, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. ''Je ziet niet aan iemand of hij of zij eenzaam is. Het is een gevoel dat diep in je zit. Het gevoel dat je binding met iemand mist. Misschien heb je wel sociale contacten, maar mis je die ene vriend dit net een extra stapje zet'', aldus Maeijer.
Kleine kring
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseren gemeenten tal van activiteiten om het onderwerp bespreekbaar te maken. De staatssecretaris trok vorige week naar Lelystad waar ze een wandeling maakten met mensen die zich eenzaam voelen. ''Ze hadden erkend dat ze met dit probleem zitten en de stap gezet er wat aan te doen. Er was een dame die is opgegroeid in een gesloten gezin. Als moeder had ze ook een gesloten gezin. Na een vervelende scheiding ontdekte ze pas hoe klein haar kring was geworden. Ze is in contact gekomen met een mooie organisatie en die heeft haar aan een vrijwilliger geholpen die elke maand op een vast tijdstip belt. Dat is de boodschap. Het zit in de kleine dingen.''
Opvallend is het hoge aantal eenzame jongeren. ''Ik heb daar geen precieze verklaring voor'', zegt Maeijer. ''Zelf denk ik dat de smarphone er wel wat mee te maken heeft. Het maakt oppervlakkige contacten makkelijker dan diepgaand contact.''