main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2024 — 10:30

Spoedeisende Hulp slaat alarm om fatbike: 150 slachtoffers in drie maanden tijd

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) slaat alarm. Het aantal slachtoffers dat bij een ongeval met een fatbike is betrokken, liep afgelopen drie maanden op tot 150. En dat was nog maar een telling van 14 ziekenhuizen. Arts David Baden pleit voor strengere regels. “Al is het om het ‘speelgoedgevoel’ wat heerst rond de fatbike te verminderen.”

De artsen zien vooral jonge slachtoffers op de Spoedeisende Hulp, vertelt Baden in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Veelal hebben ze te maken met hersenletsel. “Maar ook gebroken armen en handen. Of mensen die worden aangereden, zoals kwetsbare ouderen die een heup breken.”

De NVSHA gaan een week lang in tachtig ziekenhuizen door heel Nederland slachtoffers turven. Op deze manier hopen zij beter in kaart te brengen wie de slachtoffers zijn, welk soort letsel er ontstaat en ook in welke gebieden ze vooral vallen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

‘Speelgoedgevoel’

Baden roept het kabinet op om snel met maatregelen te komen. Zo moet er volgens hem betere voorlichting komen voor alle leeftijden. “Ook moeten we de openbare weg zo inrichten dat iedereen er veilig op kan rijden”, vertelt hij. “En dat de regels hetzelfde zijn voor iedereen die op een gemotoriseerd voertuig zit. Of dat nou fossiele brandstof of elektrisch is en dat daar geen onderscheid in wordt gemaakt. De populariteit van een fatbike is ook ontstaan omdat je voor een snorfiets zestien jaar moet zijn.”

Tekst gaat verder onder de X.

Minimumleeftijd 14 of 16 jaar

De Tweede Kamer debatteerde al meermaals met verantwoordelijk minister van Infrastructuur en Waterstaat Madlener (PVV) over de fatbike. Een aanzienlijk deel van de Kamer wil dat er een minimumleeftijd komt van minimaal veertien jaar.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Arts Baden ziet de leeftijd het liefst opgehoogd naar zestien. “Al is het om het ‘speelgoedgevoel’ wat heerst rond de fatbike te verminderen.” Veilig Verkeer Nederland pleit ook voor zestien jaar, maar dan voor alle soorten elektrische fietsen.

Moeilijk juridisch onderscheid te maken

Toch is een minimumleeftijd invoeren voor enkel de fatbike nog behoorlijk ingewikkeld, vertelt staatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV). “Op het moment dat er zoveel slachtoffers zijn en mensen met (hersen)letsel, dan moet je inderdaad ingrijpen. Het lastige in deze discussie is alleen dat wanneer je de fatbike wil aanpakken, je eigenlijk heel veel andere vervoersmiddelen tegelijkertijd mee pakt.” De staatssecretaris benadrukt dat wanneer de Kamer een afweging heeft gemaakt, de minister gewoon zal uitvoeren.

Juridisch onderscheid tussen fatbikes en elektrische fietsen is volgens minister Madlener moeilijk te maken. “We moeten geen dikkebandenpolitie gaan instellen, dat lost het probleem ook niet op”, zei hij eerder. In een fatbike-vrije zone zou dus mogelijk geen enkele elektrische fiets welkom zijn. Wel belooft Madlener te onderzoeken of het onderscheid toch mogelijk is.

Lees ook:

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.
Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer

14-jarige zwaargewond bij vermoedelijke beroving in Deventer

Een 14-jarige jongen uit het Gelderse Apeldoorn is zaterdagavond zwaargewond geraakt in Deventer (Overijssel), vermoedelijk als gevolg van een beroving, meldt de politie. De jongen…

Lees meer