main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2024 — 10:41

China zet Duitse automarkt onder zware druk: ‘Zo krijgen ze veel macht over de wereld’

Eén van de belangrijkste motoren van de Duitse economie staat onder grote druk, vooral vanwege de goedkopere auto’s die China op de markt brengt. Daarom organiseert de Duitse minister van Economische Zaken een spoedbijeenkomst in Berlijn. “De auto is heilig in Duitsland”, zegt Duitsland-correspondent Guy Hoeks in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een van de kroonjuwelen van de Duitse auto-industrie, Volkswagen, verkeert in zwaar weer. De kosten zijn torenhoog en drukken op de winst. Er liggen al besparingsplannen op tafel. Ook Mercedes-Benz bevindt zich in de hoek waar momenteel de klappen vallen, met opnieuw tegenvallende cijfers.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

China overspoelt Duitse automarkt

In Wolfsburg, de thuishaven van Volkswagen, hielden vakbonden er rekening mee dat er banen geschrapt zouden worden, maar dat de overstap naar elektrisch rijden zo gepiept was, zegt Hoeks. De realiteit blijkt anders. “Nu wil Volkswagen opeens fabrieken sluiten. Misschien zelfs 10 procent van het totaal aantal banen schrappen. Dat komt neer op 30.000 banen.”

Eén van de oorzaken waardoor de Duitse auto-industrie deuk na deuk oploopt, heeft te maken met Chinese wagens die de markt overspoelen. Duitse bolides worden bijna letterlijk ingehaald, ziet ook Hoeks. “Op de weg zie je veel meer BYD-auto’s.” Dat is een Chinees automerk dat staat voor Build Your Dreams en zich specialiseert in elektrisch rijden. “Ze zien er heel gelikt uit, maar de batterij trek je zo leeg. Dat is een nadeel.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Een voordeel is dat deze Chinese elektrische auto’s voor de helft goedkoper zijn dan het elektrische model van Volkswagen. BYD geniet immers veel staatssteun vanuit China, waardoor de wagens goedkoper op de markt gebracht kunnen worden. Ondanks de invoertarieven die er zijn vanuit Europa, is de BYD financieel veel aantrekkelijker voor de consument. “Daar zit ook de pijn”, weet Hoeks.

Naast een betere prijs, heeft de BYD geen last van een haperend softwaresysteem. “Daar werkt Volkswagen al jaren aan en het lukt ze maar niet”, reageert tech-expert Ben van der Burg, die geen medeleven heeft met Volkswagen. “Dit zag je al tien jaar geleden aankomen. Het is eigen schuld, dikke bult.”

Daartegen vindt Van der Burg het “wel irritant” dat China met allerlei subsidies hun auto’s wereldwijd op de markt brengen. “Het is oneerlijke concurrentie en dat moeten ze zelf weten, maar daardoor krijgen de Chinezen heel veel macht over de wereld. Daar moet Europa wel tegenin gaan.”

Impact op Duitse economie

Dat een autoproducent als Volkswagen het moeilijk heeft, gaat veel verder dan slechte verkoopcijfers en duizenden banen. “Om die Duitse autofabrikanten zitten schillen van toeleveranciers van allerlei ondernemers. Die zie je eigenlijk niet. De auto is heilig in Duitsland. Het is de ruggengraat van de Duitse economie. De crisis breidt zich langzaam uit, met grote gevolgen voor de rest van de economie.”

Het tij is nog wel te keren, denkt Hoeks. Daarin is een grote rol weggelegd voor de consument, die – ondanks de prijs – toch zal moeten overwegen een Volkswagen aan te schaffen in plaats van een BYD.

Daarnaast overweegt de minister van Economische Zaken Volkswagen te redden met overheidssteun. Daar liggen nog geen concrete plannen voor op tafel, maar Hoeks zet daar nu al zijn vraagtekens bij. “Duitsland heeft een groot begrotingsgat van 60 miljard euro. Binnen de Bondsregering is al gesteggel over waar die miljarden vandaan moeten komen.” Dan moeten er opeens miljarden aan Volkswagen overgemaakt worden. “Ik weet niet waar dat geld vandaan moet komen en dat weten de Duitsers zelf ook niet.”

Lees ook:

In paar dagen 3,4 miljoen aan subsidie verleend voor stekkerauto

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.
Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer

14-jarige zwaargewond bij vermoedelijke beroving in Deventer

Een 14-jarige jongen uit het Gelderse Apeldoorn is zaterdagavond zwaargewond geraakt in Deventer (Overijssel), vermoedelijk als gevolg van een beroving, meldt de politie. De jongen…

Lees meer