main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2024 — 11:28

Alle seinen op rood voor nieuwe spoorlijnen: ‘Komen 15 miljard tekort’

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) luidt de noodklok vanwege financiële tekorten om de Lelylijn en de Nedersaksenlijn te realiseren. Deze nieuwe spoorlijnen zouden de bereikbaarheid van Noord-Nederland verbeteren en belangrijke universiteitssteden beter met elkaar verbinden. Kabinet-Schoof heeft de Lelylijn inmiddels gepresenteerd als een “prioritair project”, maar Jansen komt ruim 10 miljard euro tekort.

De staatssecretaris heeft namelijk slechts drie miljard euro weten binnen te sprokkelen voor de Lelylijn. “Het kostenplaatje voor deze spoorlijn zit op 13,8 miljard. Een enorme uitdaging”, zegt Jansen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor de Nedersaksenlijn heeft Jansen de beschikking over 85 miljoen euro, terwijl de investering ruim 1,7 miljard bedraagt. “Ook daar komen we nog veel tekort, maar gelukkig kunnen we wel stappen blijven zetten”, zegt de staatssecretaris, die positief blijft. “Die stappen moeten in overleg met de regio’s. Wij leggen daar de dilemma’s waar wij tegenaan lopen neer.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Gesprek met de regio

De Lelylijn, die Lelystad met Groningen en Leeuwarden moet verbinden, moet woon- en werkverkeer eenvoudiger maken en het noorden sneller verbinden met het economische hart van Nederland. Met de aanleg van de Nedersaksenlijn, die Groningen direct met Enschede moet verbinden, wil men een directe interregionale verbinding tussen twee grote universiteitssteden realiseren.

Door met de betrokken regio’s in gesprek te gaan, hoopt Jansen dat de gemeenten of particuliere investeerders hun financiële steentje bijdragen. “De regio’s zijn goed doordrongen van de situatie. Ze begrijpen dat dit misschien wel de laatste kans is om dit te realiseren.”

‘Kans op meer woningbouw en werkgelegenheid’

De ‘pragmatische’ Jansen is vooral realistisch, maar ziet ook kansen. “Als ik kijk naar het geld, zie ik dat het niet gaat lukken. Aan de andere kant is het effect van de Lelylijn dat 40.000 reizigers op een snellere en betere wijze vervoerd kunnen worden. Op het moment dat je de Lelylijn aanlegt, is er ook kans op extra woningbouw en meer werkgelegenheid.” Dan kan het aantal reizigers zelfs oplopen van 55.000 tot 110.000, aldus Jansen. “Kortom, voor de regio’s is deze spoorlijn essentieel.”

PVV’er Jansen beaamt dat zijn partij het belangrijk vindt dat de nodige stappen worden gezet om deze spoorlijnen te realiseren. Toch is binnen de partij ook de nodige onenigheid. “De Lelylijn is een luchtkasteel, steek dat geld in autowegen”, zei verkeersminister en partijgenoot Barry Madlener eerder.

“Hij is verantwoordelijk voor wegen en hij vindt dat heel belangrijk. Maar het gaat samen”, reageert Jansen. “De complete ontsluiting van Nederland, gebeurt zowel over de weg en over het spoor, door de lucht of over het water. Dat is de uiteindelijke uitdaging.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Er moet daarom snel duidelijkheid komen, benadrukt Jansen. “Maar op zijn vroegst gaat de eerste schop pas in 2035 de grond in. Daarvoor moet je een aanbesteding doen, wat pas mogelijk is als je driekwart van het geld in zicht hebt. Dat hebben we simpelweg niet.”

Europees geld

Naast financiering uit de regio, is ook een zak geld van de Europese Unie noodzakelijk. Brussel wil uiterlijk in 2050 treinen over de nieuw te realiseren lijn zien rijden. “Maar op het moment dat je op Europese middelen aanspraak maakt, moet je binnen een bepaalde termijn realiseren.”

In het verleden was er in Brussel een potje voor dit soort projecten. “Alleen is de eerste pot leeg en komt in 2028 pas de volgende.” Dat hoeft volgens Jansen niet erg te zijn, “omdat toch pas in 2035 de eerste schop in de grond gaat”.

Hij denkt na over een tussenstap, door te beginnen met bijvoorbeeld de aanleg van een deel van de spoorlijn. “We moeten een goede afweging maken. Het liefst realiseer ik beide spoorlijnen. Het is alleen afwachten hoe we uiteindelijk met alle partijen eruit gaan komen.”

Lees ook:

Treinkaartje dreigt nóg duurder te worden: ‘Maak komend jaar 120 miljoen vrij’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister vanavond om 20.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer

14-jarige zwaargewond bij vermoedelijke beroving in Deventer

Een 14-jarige jongen uit het Gelderse Apeldoorn is zaterdagavond zwaargewond geraakt in Deventer (Overijssel), vermoedelijk als gevolg van een beroving, meldt de politie. De jongen…

Lees meer

Baas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

De topman van het Duitse industrieconcern Bosch acht het onwaarschijnlijk dat de prijs van warmtepompen in de nabije toekomst daalt. In een interview met de…

Lees meer

Militairen moeten kunstmatige intelligentie inzetten, maar bindende afspraken zijn noodzakelijk

Kunstmatige intelligentie moet worden toegevoegd aan het militaire optreden, aldus Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in WNL Op Zondag op NPO 1. “Maar mensen moeten…

Lees meer