Van Vroonhoven (NSC) steunt oproep Yeşilgöz (VVD) voor spoedwet
Tijdelijk fractievoorzitter van NSC Nicolien van Vroonhoven vindt dat het kabinet moet werken aan een spoedwet voor asielmaatregelen, parallel aan een crisiswet. Dat zei Van Vroonhoven vrijdagavond in Café Kockelmann op NPO 2. Eerder deed haar coalitiepartner Dilan Yeşilgöz (VVD) deze oproep.
Het kabinet houdt nog vast aan een noodwet. Het verschil tussen een noodwet en een spoedwet is dat bij een noodwet het parlement pas na drie maanden kan oordelen, iets waar de oppositie zich kritisch over uitlaat. Bij een spoedwet kan het parlement vooraf al betrokken worden.
Of de noodwet haalbaar is, is nog onzeker, aangezien het kabinet dan goed moet kunnen onderbouwen dat er sprake is van een noodsituatie. NSC hecht belang aan een juridisch goed onderbouwde wet en Van Vroonhoven lijkt er nog niet van overtuigd dat dit het geval is. Ze staat dan ook achter het voorstel van Yeşilgöz om alvast spoedwetgeving als alternatief klaar te hebben liggen. "Ik sluit mij aan bij mevrouw Yeşilgöz."
Het kabinet is hier op dit moment nog niet voor te porren. Ook PVV-leider Geert Wilders reageerde geïrriteerd op het idee. Hij wil vasthouden aan het huidige noodplan en stelt dat hij zijn geloofwaardigheid zou verliezen als hij "bij het eerste zuchtje tegenwind" zijn standpunt zou wijzigen.
Tijdelijk fractievoorzitter van NSC (@NwSocContract) Nicolien van Vroonhoven steunt de oproep van VVD-leider @DilanYesilgoz om te werken aan een spoedwet, parallel aan de noodwet. “Ik sluit mij aan bij mevrouw Yeşilgöz.” #WNL pic.twitter.com/bF32NU07kL
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) September 20, 2024
Kabinetscrisis
Van Vroonhoven stond de afgelopen dagen onder grote druk in het debat over dit onderwerp tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Verschillende partijen beschuldigden haar ervan dat instemmen met een ongepaste noodwet de kernwaarden van haar partij zou ondermijnen.
Van Vroonhoven benadrukte dat ze "comfortabel" in de discussie staat en gaf aan niet te verwachten dat de noodwet het zou halen. Ondanks dat blijven Wilders en zijn partijgenoot, minister Marjolein Faber (Asiel), voorlopig bij hun standpunt. In Café Kockelmann wilde Van Vroonhoven niet ingaan op de vraag of dit onderwerp voor haar aanleiding zou kunnen zijn om een kabinetscrisis te veroorzaken.
Mikael
In het programma pleitte Van Vroonhoven voor het herinvoeren van de discretionaire bevoegdheid voor asielminister Faber. Hiermee zou Faber kunnen ingrijpen in schrijnende situaties, zoals die van de 11-jarige Mikael, die dreigt te worden uitgezet. Vorige maand oordeelde de Raad van State dat Mikael, geboren in Nederland, samen met zijn Armeense moeder het land moet verlaten. Minister Faber benadrukte daarna dat ze niets kan doen om hun uitzetting te voorkomen.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Op dit moment ligt de discretionaire bevoegdheid bij de baas van de IND. "Er hoort een regeling voor schrijnende gevallen te zijn", zegt Van Vroonhoven. "Er moet een mogelijkheid zijn om met de hand over het hart te strijken." Haar partij riep het kabinet al op hiernaar te kijken. Premier Dick Schoof zei gisteren dat het kabinet onderzoekt hoe het het begrip 'schrijnend' kan definiëren, terwijl er volgens de premier wel vastgehouden wordt aan de strikte voorwaarden.
Pieter Omtzigt
Van Vroonhoven heeft "af en toe" contact met NSC-leider Pieter Omtzigt, die momenteel thuis zit. Volgens Van Vroonhoven maakt Omtzigt het goed. "Hij doet het rustig aan."
Het gaat goed met @NwSocContract-leider Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt), zegt tijdelijk fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven. Ze hebben af en toe contact. "Hij doet het rustig aan." #WNL pic.twitter.com/Jvk1KOFMbI
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) September 20, 2024