main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2024 — 09:11

Politiek commentator Wouter de Winther: ‘Incompetent en amateuristisch kabinet verkeert in staat van ontbinding’

De coalitie lijkt in staat van ontbinding te verkeren. Die conclusie trekt politiek verslaggever bij De Telegraaf Wouter de Winther na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen. ”Het is een combinatie van incompetentie, amateurisme en gebrek aan onderling vertrouwen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Den Haag wordt wakker na een bewogen tweedaagse. Vooral tijdens het debat over de asielnoodwet liepen de gemoederen in de Tweede Kamer hoog op. De oppositie eiste ambtelijke adviesstukken van het ministerie van Asiel en Migratie in te zien. Hoogst ongebruikelijk, stelde Schoof, waarna hij ”tjongejongejonge”, mompelde. ”Je zag dat Schoof dacht: dit wordt een lange dag”, zegt de politiek commentator.

De tekst gaat verder onder de X.

De Kamer ontving later documenten met verschillende zwartgelakte passages. Dit stuitte op veel verzet. GroenLinks-PvdA-partijleider Frans Timmermans voelde zich niet serieus genomen. ”Het een toneelstukje. Timmermans heeft zelf in een kabinet gezeten en weet dat wat intern gebeurt niet per se op tafel hoeft”, meent de Telegraaf-journalist.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Uit eveneens vrijgegeven documenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die wel waren te lezen, blijkt dat ambtenaren het uitroepen van de asielcrisis “democratisch en rechtsstatelijk niet aanvaardbaar” vinden.

Amateurisme op alle fronten

Het verstrekken van de documenten past ”bij het amateuristische beeld”, aldus De Winther. ”Het is amateurisme op alle fronten. De minister-president doet erg z’n best, dat kunnen we allemaal wel constateren, maar je ziet ook dat hij dingen doet die niet verstandig zijn. Dit was er één van, onder druk vanuit de Kamer uitgevoerd.”

De politiek commentator zag met eigen ogen dat het kabinet in shock verkeerde door het vrijgeven van de documenten. ”Ja, we gaan dingen openbaren die in de bush van het kabinet moeten blijven. Op het moment dat het hele land kan meekijken hoe verdeeld de club is, ben je bezig met je eigen ondergang.”

Hij vervolgt: ”Ik snap dat de coalitie heeft geprobeerd om de bekende wig te drijven in het samenspel van de vier partijen die een regering vormen.” Het debat werd volgens hem met het uur erger. ”Transparantie is belangrijk, maar het verschil is dat het kabinet nog geen besluit over de noodwet heeft genomen. De oppositie ziet zich nu bevestigd en ze vermoeden dat de noodwet niet kan.”

‘Van Vroonhoven loopt met oppositie mee’

Het kabinet staat nog, maar De Winther vraagt zich af voor hoe lang. ”Je zou hopen dat de coalitie het front gesloten hield, maar Nicolien van Vroonhoven (de tijdelijke vervanger van NSC-partijleider Pieter Omtzigt, red.) liep vrij aan het begin van het debat al met de oppositie mee. Dat heeft enorme impact op de rest van het debat, waarin niemand elkaar meer vertrouwt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Een ding is zeker. Het laatste woord over de asielnoodwet is nog niet gezegd. ”De discussie is nog niet ten einde. Je merkt dat het heel fragiel is. Van Vroonhoven zegt namens NSC dat ze er een hard hoofd in heeft. De VVD zit met de vingers klem. Ze hebben aangegeven te twijfelen.”

Koffie

Het kabinet doet er volgens de journalist verstandig aan ”terug te keren naar de bekende achterkamertjes en kopjes koffie” om alles op te lossen. ”Als je het op deze manier blijft uitvechten in de Tweede Kamer gaan er gewoon ongelukken gebeuren in debatten die twaalf uur duren.”

Schoof wacht een pittige dag, vermoedt De Winther. ”Ik denk dat er wel discussie losbarst over Schoof die heeft toegegeven en de informatie te verstrekken.”

Lees ook:

Jorritsma (VVD) kritisch op schrappen spreidingswet: ‘Buitenlanders zijn een verrijking’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer